Albin napja van. | 2024.03.01

Everest: Folyamatban a mentőakció, hírek annak lezárta után várhatók

2023-05-27 06:40:08

A tervek szerint 26-án reggel elindult felfelé a mentésre szervezett három fős serpa csapat, köztük a téli K2-t elsőként megmászó Gelje Sherpa, valamint a nemrégiben Carlos Soria mentésében részt vevő Mikel Sherpa, hogy elérjék Suhajda Szilárdot. Simone More helikopterrel egyenesen a 2-es táborba vitte őket, majd egy felderítő repülésre indult, hogy átvizsgálja a hegy déli oldalát a csúcs esésvonalában.

------------------------------------------------------------------------------------------HÍRDETÉS

A serpák jelenleg is felfelé haladnak. A 2-es tábortól a csúcs egy átlagos mászó számára három nap, és bár a serpák ennél gyorsabbak, a mentőakció így is hosszadalmas folyamat, ezért nem várható gyors eredmény és mivel a művelet haladásáról részletinformációkat nem szeretnénk közölni a felesleges találgatások elkerülése érdekében a művelet befejeztéig, lényegi információkkal még előfordulhat, hogy 12 vagy akár 24 óráig sem tudunk szolgálni.

Nagyon köszönjük továbbra is az elképesztő támogatást, megértjük, hogy a felfokozott várakozásban mindenki minden percben a híreket várja, de minden erőnkkel a mentés koordinálására szeretnénk fókuszálni, ezért bízunk a megértésetekben.

Kiemelnénk, hogy az expedícióval kapcsolatos bármilyen információ hiteles forrása kizárólag az, amelyet Suhajda Szilárd sportolói oldalán, a hivatalos sajtóközleményekben, itt a Hóhatárban, valamint az expedíció hazai háttércsapata (Legindi Tímea és jómagam) által adott interjúkban publikálunk. A média sokakat megszólaltat az események hátterének megértése kapcsán, ezek között rengeteg hasznos anyag készül, de akadnak bőven téves információk és állítások is.