Albin napja van. | 2024.03.01

Teljes terjedelmében eddig még sosem publikált Petri-interjúkötet jelent meg

2023-05-26 13:39:00

Petri György különbözése címmel, teljes terjedelmében eddig még sosem publikált életútinterjú-kötet jelent meg Petri György Kossuth-díjas költő, műfordítóról a Kertész Imre Intézet gondozásában.

------------------------------------------------------------------------------------------HÍRDETÉS

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány (KKETTK Alapítvány) és a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) közös kiadásában megjelent kötet Tasi József irodalomtörténész Petri Györggyel (1943-2000) készített, teljes terjedelemben eddig még soha nem publikált életútinterjújának szerkesztett változata, terjedelmes jegyzetanyaggal és válogatott életrajzi mutatóval kiegészítve - tájékoztatta az MTI-t pénteken a Kertész Imre Intézet.

Mint írják, a beszélgetéseket Tasi József a PIM munkatársaként 1993 és 1994 között készítette a költővel, és bár a hanganyag és a gépirat a múzeumban elérhető a kutatók számára, annak szerkesztett leiratát az olvasóközönség teljes terjedelemben most ismerheti meg.

Mint felidézik, a könyv hiteles látlelete a 20. század utolsó harmadának: az olvasók ebből a könyvből megismerhetik a Kádár-rendszer egyszerre képmutató, kegyetlen, cinikus és pitiáner világát. A kilenc beszélgetés egy-egy fejezetként jelenik meg a könyvben, amelyekben először mesél Petri részletesen a gyermekkoráról, szüleiről, nagyszüleiről, gimnáziumi éveiről, meghatározó tanárairól, az Antall-féle könyvrongálási botrányról, az egyetemről és a barátairól. A személyes beszélgetésekben ott a Kádár-rendszer korrajza, a diktatúra mindennapokra gyakorolt hatása és az ellenzéki lét minden sajátossága - olvasható a közleményben.

A közlemény idézi Demeter Szilárd, a PIM főigazgatóját, aki a kötet előszavában arról írt: "Vannak kényelmetlen emberek. Így, vannak, jelen időben, mert a kényelmetlen emberekben az a legkényelmetlenebb, hogy még haláluk után is jelen maradnak az életünkben. Ilyen kényelmetlen ember Kertész Imre vagy Csoóri Sándor, Németh László vagy Szőcs Géza. Vagy Petri György. A kényelmetlen ember azért kényelmetlen, mert nem tűri a beskatulyázást".
A könyvbemutató június 5-én 17 órakor a Kertész Imre Intézetben lesz.