Alajos napja van. | 2024.06.21

Bűncselekmények elkövetésében közreműködő ügyvédet ítéltek el

2023-05-26 12:24:00

Jogerősen négy év fogházbüntetésre ítélt a másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla egy ügyvédként dolgozó férfit, aki foglalkozásának felhasználásával közreműködött bűncselekmények elkövetésében - közölte a Győri Fellebbviteli Főügyészség pénteken az MTI-vel.

A döntéssel - egyetértve a fellebbviteli főügyészség álláspontjával - a táblabíróság helybenhagyta az első fokon eljáró Veszprémi Törvényszék határozatát.
A férfit a fogházbüntetés kiszabása mellett négy évre eltiltotta a bíróság az ügyvédi foglalkozás gyakorlásától.

A tényállás szerint a férfi 2020-ban fiktív cégek alapításához nyújtott segítséget.
A társai által elkövetett úgynevezett számlaeltérítéses csalásból eredő pénzeket a fiktív cégek bankszámlájára utalták, amelyeket aztán fiktív jogcímeket megadva további számlákra utaltak, végül készpénzben felvettek.

Az ügyvéd abba is beleegyezett, hogy ügyvédi letéti számlájára a fenti bűncselekményből származó pénzt helyezzenek el. Később az 51 millió forintot felvette, és átadta egyik társának.

Az ügyvéd a közreműködéséért 1,7 millió forintot kapott.
Az indoklás szerint pénzmosásnak minősül, ha valaki - általa tudottan - más által elkövetett bűncselekményből származó pénzt harmadik személynek megszerez, és súlyosabban büntetendő, ha ezt egy ügyvéd követi el.