Auguszta napja van. | 2024.03.29

Nem adják át az egyházaknak az általuk használt oktatási intézmények tulajdonjogát Hódmezővásárhelyen

2023-05-26 08:22:00

Elutasította az egyházak által használt ingatlanok tulajdonjogának átadását Hódmezővásárhely közgyűlése csütörtöki ülésén, ahol egy képviselő által feltételezetten elkövetett szexuális inzultus kérdéséről is tárgyaltak.

-----------------------------------------------------------------------------------------HÍRDETÉS

Az ülésen elhangzott: egy 2022. végi törvénymódosítás tette lehetővé, hogy az oktatási-nevelési feladatokat ellátó egyházi fenntartók kérhetik a feladatellátással összefüggő ingatlanok tulajdonjogának átadását.

Hódmezővásárhely megyei jogú városhoz három egyház jelentett be igényt hét ingatlanra. Egyeztetések után a Szeged-Csanádi Egyházmegye elfogadhatónak mondta, ha nem vagy csak részben kapják meg a tulajdonjogot; a Domonkos Rendi Nővérek Apostoli Kongregációja és a szintén érintett református egyházközség azonban ragaszkodik a tulajdonjoghoz - olvasható az előterjesztésben.

A határozati javaslat szerint a közgyűlés azt szerette volna, ha - a tankerületi központhoz és a szakképzési centrumhoz hasonlóan - vagyonkezelésbe adná az önkormányzat az ingatlanokat, de az adásvételi szerződést is támogatnák.

Márki-Zay Péter (MMM-Tiszta Vásárhelyért Egyesület) polgármester az ülésen hangsúlyozta, a törvénymódosítás szembemegy az alaptörvénnyel és "az uniós chartával"; ráadásul a köz vagyonáról van szó, "ami szent és sérthetetlen". Mint mondta, az ő legfőbb célja más polgármesterekhez hasonlóan a város vagyonvesztésének megakadályozása. Megjegyezte, Botka László szegedi polgármester is adásvétellel rendezte a bencések igényét.

Benkő Zsolt (Fidesz-KDNP-Szeretem Vásárhelyet Egyesület) emlékeztetett, a tulajdonjog csak addig illetné meg az egyházakat, amíg fenntartják az oktatást-nevelést, utána visszaszállna az önkormányzatra, így "nem érti a félelmeket".
Megjegyezte: az ótemplomi református egyházközség korábban megvette volna az egyik ingatlant, ám az adásvételre nem került sor, ahogyan véleménye szerint a polgármester akadályozta meg a Kossuth térre tervezett ötmilliárd forintos tudásközpont-fejlesztést is. Ez vagyonvesztésnek számít-e? - kérdezte.

Kis Andrea (MMM-Tiszta Vásárhelyért Egyesület) az adásvételt semmilyen formában nem tartotta támogathatónak, végül egy megszavazott módosító indítvánnyal ezt ki is vették a határozati javaslatból. A képviselő "nettó alaptörvény-ellenes csalásnak", az önkormányzatok ellen irányuló "tömeges rablásnak" nevezte a parlament által elfogadott törvénymódosítást. Véleménye szerint csak a vagyonkezeléssel érhető el, hogy valamilyen ráhatása maradjon az ingatlanra az önkormányzatnak.

A jelen lévő képviselők végül a módosított határozatot - amely csak a vagyonkezelést ajánlja fel, az adásvételt nem - 9 igen, 3 nem szavazattal, 1 tartózkodás mellett elfogadta.

A napirendi előtti vitában Bálint Gabriella (Fidesz-KDNP-Szeretem Vásárhely Egyesület) egy a hét elején a közösségi médiában megjelent önkormányzati dokumentumról kérdezte a városvezetést. A dokumentum szerint 2020 tavaszán Fejes Péter (MMM-Tiszta Vásárhelyért Egyesület) egy a polgármesteri hivatalban dolgozó nőt átölelt, beletúrt a hajába; mindezt a nő belegyezése nélkül tette. A köztisztviselő tiltakozott az inzultus ellen.

A képviselő hangsúlyozva, hogy a szexuális zaklatás minden formája elfogadhatatlan, leszögezte, tisztázni kell, valódi-e a korábbi jegyző kézjegyével és a hivatal pecsétjével ellátott dokumentum, és ha igen, fény kell derüljön az eset körülményeire.

Márki-Zay Péter (MMM-Tiszta Vásárhelyért Egyesület) az ügyet "a rosszindulatú politikai támadások közé sorolva" úgy fogalmazott, fel sem merült, hogy szexuális zaklatás történt volna, de ha bárki úgy gondolja, hogy igen, azonnal tegyen feljelentést.

Angyal Zsolt jegyző bejelentette, vizsgálatot rendelt el, s megpróbálják felkutatni a dokumentumot a hivatalban. Bálint Gabriella bejelentését közérdekű adatigénylésként kezelik, és írásban tájékoztatják a képviselőt.

Fejes Péter elmondta, képviselőként egy hivatalos levél megfogalmazására kérte a köztisztviselőt, ám az elkészült vázlattal nem volt elégedett, ezért az irodájában kereste fel a nőt. Azzal magyarázta, hogy magukra csukta az ajtót, hogy nem akarta mások előtt felelősségre vonni a nőt. Megfogalmazása szerint a nő mellé ült, majd miután végeztek a munkával, "atyailag átölelte". Annyit mondott még az ügyről, hogy "rossz szokása, hogy akivel beszél, azt szereti megérinteni".