Jolán napja van. | 2024.06.15

A szekszárdi közgyűlés megszüntette a polgármester jogviszonyát

2023-05-25 18:18:00

A szekszárdi közgyűlés megszüntette csütörtökön a polgármester jogviszonyát összeférhetetlenség miatt, a városvezető, Ács Rezső (Fidesz-KDNP) jogi úton támadja meg a döntést.

A szekszárdi közgyűlés zárt ülésen, minősített többséggel kimondta: összeférhetetlen a polgármesteri poszttal Ács Rezső elnöki tisztsége az ERÖV Zrt. stratégiai tanácsában - mondta Bomba Gábor, a héttagú Éljen Szekszárd (ÉSZ) frakció vezetője, a javaslat előterjesztője az MTI-nek.

------------------------------------------------------------------------------------------HÍRDETÉS

A frakcióvezető megerősítette az Antritt rádiónak adott nyilatkozatát, amely a zárt ülés ideje alatt jelent meg; eszerint Ács Rezső 2017-től főállású polgármesterként az ERÖV (Egyesült Regionális Önkormányzati Víziközmű) Zrt. stratégiai tanácsának elnöke havi 300 ezer forint juttatással.

"A két tisztség összeférhetetlen, amit a polgármester 30 napon belül nem szüntetett meg, így a közgyűlés nem tehetett mást, mint hogy megállapította az összeférhetetlenséget, és megszüntette a polgármester jogviszonyát. A döntés ellen a polgármester öt napon belül bírósághoz fordulhat" - tette hozzá Bomba Gábor.

A frakcióvezető utalt az önkormányzati törvényre, amely szerint a 3000 fő feletti település főállású polgármestere - néhány kivételtől eltekintve - nem folytathat más kereső tevékenységet.

Máté Péter, a hattagú Fidesz-KDNP frakció vezetője az MTI-nek elmondta, a képviselő-csoport támogatta a határozati javaslatot.

Ács Rezső az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy a közgyűlés az ERÖV Víziközmű Zrt.-nél betöltött pozícióját használta fel arra, hogy megszüntesse polgármesteri jogviszonyát.

"A döntést természetesen minden lehetséges jogi úton megtámadom" - tette hozzá.

Azt írta, a tanácsadó testületében hosszú évek óta betöltött elnöki tisztét soha nem titkolta, az érte kapott juttatást minden évben szerepeltette vagyonbevallásában, azt soha senki nem kifogásolta.

Közölte: ha a két pozíció összeférhetetlen, akkor is ragaszkodik ahhoz, hogy ő döntse el, melyikről mond le.

"Én vagyok Szekszárd polgármestere, és a jövő évi választásokig az is maradok. 2019-ben több mint hatezer szekszárdi szavazó tisztelt meg bizalmával, nem a közgyűlés választott ebbe a tisztségembe. Nem hagyom cserben a várost" - fogalmazott.

A város közgyűlése Máté Péter javaslatára nyilvános ülésen arról is határozott, hogy átvilágítják a polgármesteri hivatal 2021 és 2023 közötti jogi és gazdasági működését. A határozatban felhívták a polgármestert arra, hogy ha 8 napon belül nem tudja igazolni szolgálati gépkocsijának szabályos használatát, akkor 2,8 millió forintot kell visszafizetnie az önkormányzatnak.