Frigyes napja van. | 2024.07.18

Idősebb nők ezrei beperelték a svájci kormányt Strasbourgban éghajlatpolitikája miatt

2023-03-29 11:16:00

Hat év sikertelen hazai bírósági tárgyalás után több mint kétezer idősebb nő pereli egy klímavédelmi csoport tagjaként a svájci kormányt az Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB), azt állítva, hogy a kormányzat éghajlatváltozás elleni politikája sérti az élethez és egészséghez való jogukat.

"Történelmi esemény" - mondta Anna Mahrer, a keresetet benyújtó Nyugdíjasok Klímaklubjának képviselője az AFP hírügynökségnek, rámutatva: ez az első precedens arra, hogy a strasbourgi székhelyű bíróságnak az éghajlatváltozás emberi jogokra gyakorolt hatásáról kell döntenie.

A strasbourgi meghallgatások szerdán kezdődnek - emlékeztetett a BBC brit közszolgálati rádió.

Svájcban a világátlagnál gyorsabban nő a hőmérséklet, és egyre gyakoribbak a hőhullámok.

A többségében nyugdíjasokból álló csoport azt állítja, hogy az éghajlatváltozás veszélyezteti emberi jogaikat, egészségüket, sőt az életüket is. Az átlagosan 73 éves nyugdíjasok keresetük alátámasztására orvosi leleteiket is az ügyirathoz csatolták.

A csoport fő célkitűzése, hogy a - 46 tagországból álló Európa Tanácshoz kötődő - bíróság kötelezze Bernt az üvegházhatású gázok kibocsátásának fokozottabb csökkentésére.

Az Európai Éghajlat- és Egészségügyi Megfigyelő Intézet (ECHO) szerint az átlaghőmérséklet előrejelzett emelkedése súlyos kockázatot jelent az egészségre, főként az időseknél. Az elmúlt 20 évben 30 százalékkal nőtt a 65 évnél idősebbek esetében a hőséggel indokolható elhalálozások száma Európában - áll az ECHO jelentésében. Az éghajlatváltozás aránytalanul nagy mértékben érinti az időseket a szív- és érrendszeri, valamint a légzőszervi kockázatok miatt - tette hozzá Mahrer.

A svájci kormány nem fűzött megjegyzést az ügyhöz, azt azonban egyértelművé tette, hogy álláspontja szerint az éghajlatváltozás problémája nemcsak az idősebb nőket érinti.