Csongor napja van. | 2024.04.16

Miskolc baloldali polgármestere 2024-ben újrázna, amihez a miskolciaknak is lesz egy-két szavuk!

2023-02-06 08:48:00

Közösségi oldalán jelentette be Veres Pál, hogy 2024-ben újra indulna Miskolc polgármesteri tisztéért. Az egykori iskolaigazgatónak imponál a városvezetői szerep, és úgy tűnik, a katedra helyett, újra a polgármesteri bársonyszéket választaná. A másfél év múlva esedékes helyhatósági voksolás megnyerése nem látszik sima útnak, hiszen Veres Pál polgármesterként nem túl sikeres éveket tudhat maga mögött.

Veres, 2019-es megválasztását követően azzal szembesült, hogy az iskola viszonylagos nyugodt világából, a számára ismeretlen pártpolitika rideg, kiszámíthatatlan, érdekorientált világába került. Keserűen tapasztalhatta meg, hogy az egymással ellentétes politikai identitású formációkból álló Velünk a Város frakció sok esetben csak a megalkuvásáért – ami nem felelhetett meg Veres értékeinek – cserébe támogatta polgármesteri törekvéseit.

Veres Pálnak polgármesterként nem volt, és a mai napig nincs valós hatalma, egyszerűen a helyi baloldali politika státuszszimbólumának súlytalan szerepét tölti be.

Az elmúlt években Miskolc gazdasági irányításában sem lehetett döntő szava, ugyanis a városi tulajdonú cégeket tömörítő MiskolcHolding Zrt.-t, a mai napig, a Varga-Simon-Halmai trió uralja. Urbánus legendák szerint, a baloldalon komoly ellentétek alakultak ki a zsíros bödön körüli helyek elosztása miatt, és többen nem vették jó néven, hogy nincs stabil helyük a húsosfazék körül.

A kifinomult műveltségű Veres Pálnak, nagyon nehéz lehetett, sőt a mai napig nehéz lehet a meghatározó hatalom- és pénzéhes baloldali potentátokkal együttműködni, hiszen polgármesterként rájuk van utalva.

Veres elvtelen megalkuvása tetten érhető az országos sajtót is befutott Mokrai ominózus lakásvásárlási ügyében, amely utolsó csepp lehetett tanácsadójának poharába, mielőtt faképnél hagyta.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Miskolcnak – hasonlóan más magyarországi településekhez – meg kellett küzdeni a kovid-járvány és a háború okozta energiaválság súlyos következményeivel. Azonban a válság miskolci „kezelése” nem a problémák megoldását jelentette. A baloldali „válságkezelés” lényege, a lakosság mérhetetlen sarcolása, a város leépülése, a hitel, a baráti privatizáció.

A polgármester szerint a miskolciak egy nagy család, amely frázis a közös teherviselésben nem mutatkozott meg, hiszen a vezetés nem hozott olyan áldozatokat, amit a miskolciaktól elvárt.

Míg az egyszerű városi alkalmazottak százait rúgták ki, és az állásban maradók bérét, egyébb juttatásait drasztikusan csökkentették, addig a képviselői tiszteletdíjakat és egyéb juttatásokat változatlan formában fizették ki.

Nem csökkentették egyes baloldali képviselők állásainak számát sem, hiszen a válságos időkben, Erdei Sándor, Bartha György, továbbra is 5-6 helyről húzott jövedelmet.

Miskolc – a polgármester víziója ellenére – 2019 óta folyamatosan leépül, sőt egyes vélekedések szerint visszafejlődött a 2010 előtti szintre, ami megmutatkozott többek között a tömegközlekedés leépülésében, a turizmus elsorvadásában, vagy a dilettáns gazdasági irányításban.

A világhírű Barlangfürdő bezárásával súlyos sérüléseket szenvedett a fürdőturizmus és a szállodaipar. A népszerű fürdő hiába nyitott ki később a vállalkozók és közvélemény nyomására, a turizmus a mai napig nem tudott teljesen visszaépülni.

A város üzemeltetésével is óriási gondok vannak. A vezetésnek kihívást jelent a város területének tisztántartása, a romos, elhanyagolt közterek, utcák karbantartása.

Miskolc egyes részein elképesztő közbiztonsági állapotok uralkodnak. Az hagyján, hogy este nem mernek a polgárok gyalog közlekedni az utcákon, de már nappal is veszélyben vannak. Példaként Diósgyőr központjában, a Búza téren, a Tiszai-pályaudvaron és környékén, a Lyukó-völgyben, a Tetemvári városrészben uralkodó állapotokat említenénk.

A miskolci polgárok reménykednek abban, hogy Veres Pált, a 2019-től elért „eredmények” önkritika gyakorlására sarkalják, és a polgármesteri bársonyszék helyett inkább a katedrát választja. Az oktatás világában továbbra is nagyot alkothatna, és nem lenne a többszörösen leszerepelt miskolci baloldal játékszere.

(Nyitókép forrása Veres Pál Facebook oldala.)