Albin napja van. | 2024.03.01

Egy telefon hívás és ellophatják a pénzét!

2023-02-05 20:53:16

Sokat veszíthetnek, ha idegenek kérésére alkalmazást telepítenek a telefonjukra, számítógépükre. Zala vármegyében ezúttal egy nagykanizsai férfit károsítottak meg az Anydesk nevű alkalmazás segítségével.

A Nagykanizsai Rendőrkapitányságon tett bejelentést egy férfi arról, hogy 2023. január 24-én 14 óra körül felhívta valaki telefonon, aki banki ügyintézőnek adta ki magát. Azt mondta neki, hogy a bankszámlájáról egy 1200 Euro értékű tranzakciót kezdeményeztek.

A férfi közölte, hogy ő nem indított semmilyen átutalást senkinek, mire az idegen elhitette vele, hogy ha telepíti az Anydesk alkalmazást a telefonjára, akkor elkerülheti a hasonló eseteket, nem fognak tudni visszaélni a banki adataival. A férfi telepítette az alkalmazást, de ezzel pont az ellenkezőjét érte el, a számlájáról rögtön elutaltak 480 ezer forintot.

Mit tegyenek, hogy ne váljanak hasonló csalások áldozatává?

Legyenek óvatosak az ismeretlen telefonálókkal!

Ne telepítsenek a telefonjaikra, számítógépükre olyan alkalmazásokat, amiket nem ismernek!

Ne menjenek el idegenek kérésére bankautomatákhoz, ne használjanak a telefonálók által elmondott kódokat!

Ha idegenek a banki adataikat, kódjaikat kérik, vagy a számlájukkal kapcsolatos pénzforgalomról érdeklődnek, bontsák a vonalat és hívják fel bankjuk ügyfélszolgálatát az információs vonalon és kérdezzék meg, valóban van-e elintéznivalójuk, függőben lévő tranzakciójuk!

További hasznos tanácsokat az alábbi linken olvashatnak az online csalásokkal kapcsolatban: https://kiberpajzs.hu/