Dóra napja van. | 2023.02.06

Beperelték a Twittert Németországban antiszemita kommentek miatt

2023-01-25 19:34:00

Beperelték Németországban a Twitter amerikai közösségi portált antiszemita kommentek törlésének elmulasztása miatt - jelentették szerdán német hírportálok.

A beszámolók szerint az európai zsidó egyetemi hallgatói szervezeteket összefogó EUJS (European Union of Jewish Students) és egy német civil szervezet, a gyűlöletbeszéd és az úgynevezett digitális erőszak további formáinak visszaszorításáért küzdő HateAid a berlini tartományi bíróságon indított eljárást azzal a céllal, hogy egy később jogi hivatkozási alapként szolgáló bírósági döntés rögzítse a tartalmak - bejegyzések és a hozzájuk fűzött megjegyzések, kommentek - moderálására vonatkozó üzemeltetői kötelezettségeket.

A felperesek szerint nem megfelelő az antiszemita, uszító, a holokausztot bagatellizáló és tagadó tartalmak moderálása a Twitteren. Polgárjogi perük tárgya hat antiszemita komment, amelyet olvasói bejelentésre sem törölt az üzemeltető.

Közös közleményük szerint az egyik esetben kifejezetten elutasították a kifogásolt holokauszttagadó tartalom törlését. Mint írták, ez a gyakorlat ellentétes a portál használatát szabályozó általános szerződési feltételekkel (ÁSZF). A dokumentumban ugyanis a Twitter rögzítette, hogy nem tűri el felületein a gyűlöletkeltést és az erőszakkal fenyegetést.

Hozzátették: a per "mérföldkőnek számít", mert tisztázza, hogy van-e joga a Twitternél alkalmazott "önkényes és átláthatatlan moderálási gyakorlatnak kiszolgáltatott" felhasználónak az ÁSZF érvényesítésére.

Egy 2021-es felmérést idézve kiemelték, hogy a Twitter a közösségi portálokat általában jellemző súlyos helyzethez képest is rosszul teljesít a bejelentett antiszemita tartalmak moderálásában, a vizsgálatban elemzett esetek csupán 11 százalékában lépett.

A legnagyobb németországi zsidó társadalmi szervezet, a Németországi Zsidók Központi Tanácsa (Zentralrat der Juden in Deutschland - ZDJ) üdvözölte a kezdeményezést. A per megindítása elengedhetetlen lépés a gyűlöletbeszéd elleni küzdelemben - hangsúlyozta a ZDJ közleménye szerint a szervezet elnöke, Josef Schuster. Hozzátette, hogy minden felhasználót megilleti a védelem a közösségi portálokon terjedő gyűlölet, uszítás és holokauszttagadás ellen, ezért az üzemeltetőknek eleget kell tenniük szerződéses kötelezettségeiknek.Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
13:45
- Alapításának 113. évfordulóját ünnepli a DVTK
12:21
- Agrárminisztérium: szigorú minőségi és élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrzés az Ukrajnából érkező gabonák esetében
11:42
- Klinikai vizsgálat igazolta a fluvoxamin terápia eredményességét a COVID-19 gyógyításában
11:21
- Nem téma otthon a gyerekek online élete, pedig beszélni kellene róla – február 7-én tartják a Biztonságos Internet Napját
10:55
- Pénzmosással és költségvetési csalással gyanúsítanak egy hajdúszoboszlói wellnes szállódatulajdonost
10:30
- Tíz tartományban legkevesebb 284 halottjuk van a törökországi földrengéseknek
09:51
- Áprilisban ismét világsztárok a Budapest Ritmón
09:31
- KSH: 3,9 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma decemberben
09:16
- Írországban fogták el egy emberkereskedő banda negyedik tagját
08:48
- Miskolc baloldali polgármestere 2024-ben újrázna, amihez a miskolciaknak is lesz egy-két szavuk!
MTI hírfelhasználó