Auguszta napja van. | 2024.03.29

A Paksi Atomerőmű számára készült a Roszatom százezredik, VVER-440-es üzemanyag-kazettája

2023-01-25 08:58:54

A Roszatom nukleáris üzemanyagokat gyártó vállalatának Moszkva melletti üzemében elkészült a százezredik, VVER-440-es típusú atomreaktorok számára gyártott üzemanyag-kazetta, a 100 000-es gyári számú üzemanyagköteg a Paksi Atomerőmű megrendelésére készült - jelentette be szerdai közleményében a Roszatom

    A Roszatom VVER-440-es blokkjai a jelenleg működő, orosz technológiát használó nyomottvizes egységek közül a legrégebbiek és az 1970-es évek óta megbízhatóan működnek. A világon 22  VVER-440-es blokk üzemel,  5 Oroszországban, a többi 17  Magyarországon, Finnországban, Csehországban, Szlovákiában, Ukrajnában, illetve egy blokk Örményországban termeli a villamos energiát. A 22 blokk  együttes beépített teljesítménye mintegy bruttó 10,6 gigawatt (GW), éves termelésük meghaladja az 70 terawattórát - ismertette a Roszatom. 
    Mint megjegyezték, több közép-európai országban a VVER-440-es blokkok adják a villamosenergia-termelés gerincét:  Magyarországon a megtermelt villamos energia csaknem felét, Szlovákiában pedig  több mint felét biztosítják ezek az egységek. 
    Arra is kitértek, hogy az uniós statisztikai adatok szerint ma Magyarországon az egyik legolcsóbb a villamos energia a kontinensen: 9,5 eurócentet kell fizetni 1 kilowattóra energiáért - a meghatározott szintig -, miközben az uniós átlag mintegy 31 eurócent. 
    A Roszatom nukleáris üzemanyaggyártó vállalata,  az Elektrosztal városában működő TVEL a VVER-440-es blokkokhoz szükséges üzemanyag egyetlen, engedéllyel rendelkező szállítója. A cég szakemberei folyamatosan dolgoznak a VVER-440-es reaktorok üzemanyagának fejlesztésén, ennek köszönhetően nő az atomerőművek hatékonysága és biztonsága. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a VVER-440-es blokkokhoz gyártanak megnövelt urántartalmú üzemanyagot, illetve harmadik generációs, valamint megnövelt vibrációállóságú üzemanyagot is. Oroszországban, a Kola-félszigeten üzemelő atomerőmű egyik VVER-440-es blokkját úgynevezett regenerált, azaz a kiégett fűtőelemek újrahasznosításával készült üzemanyaggal működtetik - ismertette közleményében a Roszatom.