Stefánia napja van. | 2023.11.28

„Trabantfejű Nő” a kazincbarcikai Magyar Kultúra Napján

2023-01-25 06:01:00

Országosan kiemelkedően nagy költségvetésű kazincbarcikai önkormányzat, takarékossági okokból, kis ráfordítással tartotta meg az idei Magyar Kultúra Napját az egyik helyi általános iskola aulájában, többnyire pedagógusokból álló közönség előtt.

A „teszkó gazdaságos” rendezvényt azért ott tartották, mert a milliárdokban dúskáló baloldali vezetés a jeles napra sem nyitotta ki a nagyérdemű előtt a novemberben bezárt Egressy Béni Művelődési Központot, hogy méltón ünnepelhessék a kazincbarcikai polgárok a Himnusz születésének 200. évfordulóját.

Igaz, nagyérdeműről már régóta nem beszélhetünk, mert egyszerűen elfogytak. Mindig ugyanaz a pár tucat megszokott arc – ki hivatalból, ki érdekből – jelenik meg ezeken a színvonaltalan városi rendezvényeken.

Aztán meg sokba kerülne felfűteni Egressy Béni nevét viselő művelődési házat, de különben meg minek. A kazincbarcikai polgárok már rég leszoktak az ilyesmiről.

A helyi kultúrát általában a hasonló „teszko gazdaságos”, kis költségvetésű rendezvények teszik ki, melynek a mottója méltán lehetne Kabos Gyula Meseautó című filmben elhangzott örökzöldje:

"kerül, amibe kerül, csak ne kerüljön sokba!"

Kazincbarcikán szigorúan betartják, hogy ne kerüljön sokba a „barcikaiak szórakoztatása” (sem), hiszen kell a pénz többek között a rohadt sokba kerülő Kolorcity márkának a fényezésére.

- Meg tudná mondani valaki, hogy mi az a Kolorcity márka?

- Tudja valaki, hogy az elmúlt tíz év alatt, hány forintot költöttek a kazincbarcikaiak pénzéből erre a vízióra?

- Hozott-e ez a vízió akár egyetlen forint nyereséget is a városnak?

- Milyen előnye származik a barcikai polgárnak Kolorcityből?

- Talán kevesebb helyi adót kell fizetni, a brutális városi bevétel mellett?

Válaszok nélkül is tudható: a nyereség a nagy büdös semmi! A ráfordítás pedig sok-sok száz millió forint lehet!

Felháborító, hogy a kazincbarcikaiak pénzéből luxusoló városvezetés minden ünnepi alkalmat felhasznál a baloldal aktuálpolitikai nézeteinek a terjesztésére.

A legszánalmasabb az, amikor azért sírnak, hogy milyen nehéz anyagi helyzetben van Kazincbarcika!

Meg azért nem kapnak állami támogatást az energiára, mert a városnak baloldali vezetése van, élén Dobrev Klára árnyékkormányának főtanácsadójával.

Az igazság az, hogy azért nem kapnak állami támogatást, mert az egy főre eső helyi adóbevétel 130 ezer forint körül van évente, míg más városban, például Sajószentpéteren, kb 10 ezer forint körül lehet az egy főre kivetített helyi adóbevétel!

Ezt a "nincs pénz semmire" hazugságot annyira eredményesen sikerült elhinteni a barcikai baloldali közösségben, hogy sokan azt gondolják, Kazincbarcika anyagi válságban van.

Az igazság az, hogy a város minden évben sok milliárd forintból gazdálkodik, de a kiadások nagy részét értelmetlen és felesleges beruházásokra költik, melynek kivitelezését a klientúrába tartozó haveri cégek végzik.

Lehet, hogy a Kolorcity márka helyett, normálisan működő intézményekre – nyitvatartó és fűtött könyvtárra, művelődési házra, Polgármesteri Hivatalra, uszodára – színvonalas városi rendezvényekre lenne szükség, amely vonzza és nem taszítja a városlakókat?

Az 1994 ót tartó baloldali vezetés tevékenységét jól jelképezi az idei Magyar Kultúra Napján, Nagy Ervin előadásában elhangzott Erdős Virág Trabantfejű Nő című versének néhány sora:

„a fék kopott, a kasztni csúf, a futóműve direkt randa
nem csoda, hogy beelőz a ford ká meg a fiát panda”.