Dóra napja van. | 2023.02.06

Franciaország ismét gyerekeket és anyákat szállított haza szíriai dzsihadista fogolytáborokból

2023-01-24 14:26:00

Franciaország ismét hazaszállított Szíriából a korábban az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez csatlakozó 15 francia nőt és 32 gyereket, akik a terrorszervezet 2019-es bukása óta kurdok által ellenőrzött dzsihadista fogolytáborokban voltak.

"A kiskorúakat a gyerekvédelmi szolgálat vette gondozásba, egészségügyi-szociális vizsgálaton esnek át" - közölte kedden a hazaszállítást szervező francia külügyminisztérium. "A felnőtteket átadtuk az illetékes jogi hatóságoknak" - tette hozzá a tárca.
A párizsi terrorelhárítási ügyészség jelezte: a kedden hazatért felnőttek mindegyike ellen eljárás indult. Hét ellen elfogatóparancs volt érvényben, így azonnal letartóztatták őket, nyolcat pedig a megérkezéskor vettek őrizetbe.

Ez a harmadik alkalom 2022. július 5. óta, hogy nemzetközi szervezetek és hozzátartozók nyomására a francia kormány hazaszállította állampolgárait Szíriából: először 16 anyát és 35 gyereket, októberben pedig 15 nőt és 40 kiskorút.
A kedden hazaérkezett nők és gyerekek a kurd irányítású Roj fogolytáborban voltak, amely mintegy 15 kilométerre található az iraki-kurd határtól.

A francia hatóságok megköszönték "Szíria északkeleti része helyi adminisztrációjának az együttműködést, amely lehetővé tette a hazaszállítást".

A Franciaországot 2015-ben sújtó iszlamista merénysorozat után az ország sokáig tartózkodott meghalt francia dzsihadisták hozzátartozóinak hazaszállításától, s eleinte csak árván maradt gyerekeket, valamint olyan kiskorúakat volt hajlandó visszaengedni a hazájukba, akiknek az anyjuk lemondott a szülői jogai gyakorlásáról. A kurd táborokban ragadt nők franciaországi hozzátartozói és nemzetközi szervezetek azonban egyre nagyobb nyomás gyakoroltak a kormányra minden francia nő hazahozatala érdekében.

Éric Dupond-Moretti igazságügyi miniszter októberben elmondta: addig mintegy háromszáz olyan kiskorú tért haza, akinek a francia állampolgárságú szülei csatlakoztak az Iszlám Államhoz, közülük 77-et az állam szállított haza. A családok szervezetei szerint december közepén még 150 francia gyereket tartottak fogva szíriai dzsihadista táborokban.Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
13:45
- Alapításának 113. évfordulóját ünnepli a DVTK
12:21
- Agrárminisztérium: szigorú minőségi és élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrzés az Ukrajnából érkező gabonák esetében
11:42
- Klinikai vizsgálat igazolta a fluvoxamin terápia eredményességét a COVID-19 gyógyításában
11:21
- Nem téma otthon a gyerekek online élete, pedig beszélni kellene róla – február 7-én tartják a Biztonságos Internet Napját
10:55
- Pénzmosással és költségvetési csalással gyanúsítanak egy hajdúszoboszlói wellnes szállódatulajdonost
10:30
- Tíz tartományban legkevesebb 284 halottjuk van a törökországi földrengéseknek
09:51
- Áprilisban ismét világsztárok a Budapest Ritmón
09:31
- KSH: 3,9 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma decemberben
09:16
- Írországban fogták el egy emberkereskedő banda negyedik tagját
08:48
- Miskolc baloldali polgármestere 2024-ben újrázna, amihez a miskolciaknak is lesz egy-két szavuk!
MTI hírfelhasználó