Dóra napja van. | 2023.02.06

A határon túli magyarok fontosak számunkra

2022-11-30 23:25:46

Sajóvámosra érkezett Közösen a Fejlődésért Egyesület (KAFE) "Örökségünk a történelmi Felvidék" fotópályázatának soron következő vándorkiállítása. A tárlat fotói bemutatják a történelmi Felvidék épített-, természeti-, és szakrális örökségét. A rendezvényen Beke Beáta felvidéki újságírónő, Kassa megyei képviselő, a Rozsnyói-járás értékeiről tartott előadást.

A résztvevőket köszöntötte Váradi Lajos sajóvámosi polgármester, és Kondorné Sztojka Ágnes, Közösen a Fejlődésért Egyesület elnöke.

- A határontúli magyarok fontosak számunkra. A trianoni diktátum határokkal szabdalta szét a magyar nemzetet, de ezek a határok soha nem tudják megosztani a magyarokat, éljenek bárhol a világon. Mindig összeköt bennünket a nyelvünk, a kultúránk, és a történelmünk. Az anyaországi magyarok és a határon túli magyar testvéreink összetartoztak a múltban, összetartoznak a jelenben, és össze fognak tartozni a jövőben. Ezt a köteléket soha semmi nem tépheti szét - mondta Váradi Lajos.

Kondorné Sztojka Ágnes egyesületi elnök is köszöntötte a résztvevőket. Beszédében kiemelte, hogy azok a fotósok, akik képeikkel bemutatták a Felvidék értékeit, a megörökített pillanatokkal maradandót alkottak. Mint mondotta, a fotók hozzájárulnak ahhoz, hogy ezek a páratlan értékek ne merüljenek feledésbe. 

A KAFE elnöke, a köszöntője után átadta azoknak a nyertes pályázóknak a díjakat - Mészáros Csabának, Demeter Pálnak, Kégl Imrének -  akik a júniusi rendezvényen nem tudták jelen lenni.

Beke Beáta előadását lélegzetvisszafojtva figyelők megismerkedhettek a hárontúli természeti és épített örökséggel, és arról is képet kaptak, hogy milyen egy másik országban magyarnak lenni. Az előadás sikerét jelzi, hogy a végén számtalan kérdés hangzott el.

A rendezvény végén Váradi Lajos a Sajomente Média Alapítvány elnöke egy felajánlott fényképezőgépet adott át Beke Beának, így segítve az újságírónő munkáját, aki sokat tesz a magyar nyelv, és a magyarság megmaradasáért Szlovákiában.Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
12:21
- Agrárminisztérium: szigorú minőségi és élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrzés az Ukrajnából érkező gabonák esetében
11:42
- Klinikai vizsgálat igazolta a fluvoxamin terápia eredményességét a COVID-19 gyógyításában
11:21
- Nem téma otthon a gyerekek online élete, pedig beszélni kellene róla – február 7-én tartják a Biztonságos Internet Napját
10:55
- Pénzmosással és költségvetési csalással gyanúsítanak egy hajdúszoboszlói wellnes szállódatulajdonost
10:30
- Tíz tartományban legkevesebb 284 halottjuk van a törökországi földrengéseknek
09:51
- Áprilisban ismét világsztárok a Budapest Ritmón
09:31
- KSH: 3,9 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma decemberben
09:16
- Írországban fogták el egy emberkereskedő banda negyedik tagját
08:48
- Miskolc baloldali polgármestere 2024-ben újrázna, amihez a miskolciaknak is lesz egy-két szavuk!
08:22
- Két ország rendőrei üldözték a bűnözőket az M3-as autópályán
MTI hírfelhasználó