Dóra napja van. | 2023.02.06

Vizsgálja az adóhatóság a részvényjuttatások adózását

2022-11-30 15:19:00

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jogkövetési eljárás során egy amerikai cég magyar leányvállalatánál vizsgálta a részvényjuttatások adózását, és a cégnél dolgozó több magánszemélynél tárt fel hiányosságokat, akik később önrevízióval korrigálták adóbevallásukat - tájékoztatta az adóhatóság az MTI-t szerdán.

A közlemény szerint a társaságnál dolgozó egyik magánszemély a NAV tájékoztató levelének átvétele után jelezte, hogy elmulasztotta a személyi jövedelemadó és az egészségügyi hozzájárulás bevallását. A cég osztalékjövedelmet és dolgozói részvénycsomag részeként adható jövedelmet is biztosított munkavállalójának.

Az önellenőrzés után 46 millió forint személyi jövedelemadót, 62 millió forint egészségügyi hozzájárulást, és további 2 millió forint önellenőrzési pótlékot fizetett be.

A NAV ezután jogkövetési vizsgálatot indított a vállalatnál a Magyarország és az Egyesült Államok adóhatósága közötti automatikus adatcserét szabályozó FATCA-egyezmény adatainak eltérése miatt.

A munkáltató adatai alapján további hat magánszemélynél indult vizsgálat. Közülük öten elismerték, hogy részvényjuttatásból jövedelmük származott, és erről az amerikai pénzkezelő kimutatást is adott.

A feltárt szabálytalanságok miatt az adózók önrevízióval korrigálták korábbi szja-bevallásukat - közölte a NAV, de ennek összegéről nem adtak tájékoztatást.
A részvényjuttatással kapcsolatos jövedelmek bevallását a NAV a jövőben is vizsgálja - tették hozzá.

A jogkövetési eljárás során az adóhatóság mérlegelheti a bírság kiszabását, de az eljárás fő célja az önellenőrzés, az esetleges adminisztratív hibák utólagos korrekciója - tájékoztatta az MTI-t Kis Péter András, a NAV szóvivője.Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
12:21
- Agrárminisztérium: szigorú minőségi és élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrzés az Ukrajnából érkező gabonák esetében
11:42
- Klinikai vizsgálat igazolta a fluvoxamin terápia eredményességét a COVID-19 gyógyításában
11:21
- Nem téma otthon a gyerekek online élete, pedig beszélni kellene róla – február 7-én tartják a Biztonságos Internet Napját
10:55
- Pénzmosással és költségvetési csalással gyanúsítanak egy hajdúszoboszlói wellnes szállódatulajdonost
10:30
- Tíz tartományban legkevesebb 284 halottjuk van a törökországi földrengéseknek
09:51
- Áprilisban ismét világsztárok a Budapest Ritmón
09:31
- KSH: 3,9 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma decemberben
09:16
- Írországban fogták el egy emberkereskedő banda negyedik tagját
08:48
- Miskolc baloldali polgármestere 2024-ben újrázna, amihez a miskolciaknak is lesz egy-két szavuk!
08:22
- Két ország rendőrei üldözték a bűnözőket az M3-as autópályán
MTI hírfelhasználó