Dóra napja van. | 2023.02.06

Az uniós bővítési biztos szerint Bosznia-Hercegovina december közepén tagjelölti státust kaphat

2022-11-30 12:21:00

Amennyiben folytatódik a gyors kormányalakítási folyamat Bosznia-Hercegovinában, az Európai Tanács akár már december 15-én tagjelölti státust adhatna a nyugat-balkáni országnak - hangsúlyozta Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért és a bővítésért felelős  uniós biztos a boszniai Szerb Köztársaság közszolgálati televíziójának (RTRS) szerda reggeli híradójában.

    A diplomata hétfőn és kedden járt Bosznia-Hercegovinában, ahol az ország európai integrációjáról és jövőjéről tárgyalt. 
    Az RTRS-nek adott interjúban rámutatott, hogy az Európai Tanács ülése előtt, december 6-án még tartanak egy EU-Nyugat-Balkán-csúcstalálkozót Tiranában, ahol a térség országainak előrelépését és további terveit vitatják meg. 
    Várhelyi Olivér közölte, ha egyértelmű politikai akarat van arra, hogy az ország csatlakozzon az Európai Unióhoz, akkor maga a csatlakozási folyamat lehet gyors, és az ország képes lehet arra, hogy teljesítse a szükséges feltételeket. 
    Bosznia-Hercegovina 2008-ban írta alá az Európai Unióval a stabilizációs és társulási megállapodást, de ez csak hét évvel később lépett életbe, majd Szarajevó 2016-ban nyújtotta be az uniós tagság iránti kérelmét.

 Sajómente Média Alapítvány