Emma napja van. | 2024.04.19

Brutálisan megemelte a helyi adókat Kazincbarcika baloldali többségű képviselőtestülete

2022-11-28 21:55:00

Kazincbarcika önkormányzatának baloldali többségű képviselőtestülete, a szokásos módon, sunnyogva emelte meg a helyi adókat 2023.01.01-től, átlagban 31 %-kal. A törvény egyértelmű megfogalmazása szerint, az adóemelésről, és a napirendi pontokról szóló előterjesztéseket, a szavazást megelőzően közzé kellett volna tenni a város honlapján, ami most sem történt meg.

A városlakók nem tudnak élni ellenőrző jogukkal

Kazincbarcika jegyzőjének törvényi kötelezettségei közé tartozik a közadatok megjelenítése a város honlapján. Az elmúlt években számos beadvánnyal keresték meg Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot (NAIH), amely határozataiban többször megállapította, hogy a kazincbarcikai önkormányzat nem, vagy nem megfelelő módon teszi elérhetővé a közadatokat.

Miért fontos a közadatok megismerése?

Magyarország egyik legmagasabb helyi adójával sújtott kazincbarcikai polgár végre megtudhatná, hogy a város baloldali vezetése mire költi Magyarország egyik legtöbb iparűzési adóját bezsebelő Kazincbarcika közpénzét.

31-33 %-kal emelték a helyi adókat

Mivel a jegyző immár sokadjára elmulasztotta a testületi előterjesztések feltöltését a város honlapjára, a nemzeti jogtárban kötelezően közzétett határozatból tudható meg, hogy november 28-án az árnyékkormány önkormányzati főtanácsadója és támogatói (10 igen, 3 nem) megszavazták a brutális helyi adóemeléseket, így Kazincbarcikán fizetik a polgárok Magyarország egyik legmagasabb helyi adóit.

Kazincbarcika a központi költségvetésből megkapja a város üzemeltetésének költségeit, a helyi adóbevétel plusz forrás, amit arra költenek, amit a baloldali többségű képviselőtestület megszavaz

A baloldali városvezetés évek óta azzal a nyílvánvaló hazugsággal vezeti félre a barcikai polgárokat, hogy a kormány elveszi a város bevételeit, ellehetetleníti annak működését. A város határában működő ipari üzemek az önkormányzatnak évente 3,6-6 milliárd forint iparűzési adót fizetnek. Ebből a horribilis összegből szolidarítási adót kell fizetni olyan önkormányzatok részére, amelyek egyetlen forint iparűzési adóval sem rendelkeznek.

A 3,6 - 6 milliárd forint helyi adó, a város üzemeltetésére kapott központi költségvetési kereten felül van, tehát semmi esetre sem a helyi adókból kell üzemeltetni a várost! 

Edelény költségvetése 2021-ben 1,3 milliárd Ft volt, melyből a helyi adó és egyéb bevétel mindösszesen 151 millió forintot tett ki.

Sajószentpéter költségvetése 2021-ben 1,25 milliárd Ft volt, ebből 334 millió forintot tett ki.

Kazincbarcika költségvetése 2021-ben 6,8 milliárd Ft volt, ebből a helyi adó 3,6 milliárd forintot tett ki.

Kazincbarcikán 2022-ben 5,3 milliárd forint helyi adóbevétellel számoltak, és novemberben már több, mint 6 MILLIÁRD forint folyt be a város büdzséjébe, vagyis jóval meghaladva a tervet!

Csak a helyi adókból eddig, a terven felül, 700 millió forint további plusz extra bevétel keletkezett 2022-ben!

A számokból az látszik, hogy Kazincbarcika baloldali városvezetése évek óta félrevezeti, és indokolatlanul sarcolja a város lakosságát. Ekkora bevételről csak álmodhatnak más települések, akik szűkös büdzséjük ellenére tisztességesen működtetik a közszolgáltatásaikat, karácsonyra ajándékkal lepik meg a nyugdíjasokat, és támogatják a rászorulókat. 

Kazincbarcikán semmi nem működik, bár mindenre lenne elég pénz!

Az önkormányzat takarékossági okokra hivatkozva bezárta a Művelődési Házat, az Uszodát, és szinte minden közintézményt. Eldózerólták a Strandot, felszámolták a szociális lakáshálózatot, és családok sokasága kalyibákban, téli életre alkalmatlan nyári lakokban húzzák meg magukat a város körüli hegyoldalakon. A baloldali önkormányzat a nyugdíjasoknak soha egyetlen forintot nem adott jeles ünnepeken, mint az más településeken szokás.

Mire spórólnak?

A válasz ott lenne az önkormányzat által megkötött szerződésekben, közadatokban, amelyeket nem tesznek közzé, habár az idevonatkozó törvények kötelezővé teszik az átláthatóságot. 

A városvezetés magával és a klientúrával igen bőkezűen bánik

A baloldali városvezetésnek havonta milliókért bérelnek közpénzből luxus autókat, kiemelt fizetésekkel, jutalmakkal, prémiumokkal lepik meg magukat, a klientúrájuknak pedig zsíros üzletek dukálnak. Miből? A barcikaiak pénzéből!

Kazincbarcika baloldali többségű önkormányzata azért emelt helyi adót, mert csak!

A számokból az látszik, hogy a sok milliárdos bevétel mellett, a lakosságra rakott újabb terhek a városlakók szükségtelen sarcolása, a baloldali kapzsiság megnyilvánulása. Az emberektől addig vesznek el ameddig van mit, és amikor lehet! (Az elmúlt 2 évben kormányrendelet tiltotta a helyi adóemelést, mert a baloldali vezetésű településeken a kovid-járvány idején megpróbáltak még nagyobb adóterhekkel sújtani a lakosságot.)

Az újabb kommunális adóemeléssel mindösszesen 41,1 millió forint folyik be a város kasszájába, ami a sok milliárd mellett elenyésző bevétel, ugyanakkor Kazincbarcika lakosságának pedig óriási teher. 

(Táblázatok forrása: Nem ilyen életre vágyok Kazincbarcikán Facebook csoport oldala.)

Az adóemelést az alábbiakkal indokolja az önkormányzat:

"Kazincbarcika Város Önkormányzata a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, illetékességi területén a magánszemélyeket érintően kommunális adót vet ki. A kerettörvény rendelkezései alapján, a meghatározott korlátok között az önkormányzat rendeletében szabályozza az adó mértékét.

A Kormány szigorú intézkedései következtében egyes adók az államhoz kerülnek vagy azok beszedése felfüggesztésre kerül, ezért a megnövekedett városüzemeltetési, szociális és kulturális kiadások a visszaesést mutató bevételi forrásokból nehezen finanszírozhatóak, a gazdasági válság, infláció, rezsi költségek drasztikus növekedése miatt szükségessé vált az Önkormányzat saját bevételeiből származó rész arányának növelése."

Az adóemelés indoklása tele van csúsztatásokkal. Lenne elég pénz a város normális működtetésére, csak valamiért nem oda megy a barcikaiak pénze, ahová kellene.

Évek óta átláthatatlan a kazincbarcikai önkormányzat gazdálkodása, amely a 2017-ben kelt Állami Számvevőszéki jegyzőköny megállapításai óta, vajmi kevesett változott. (Egy 2018-ban kelt jegyzőkönyv 5. oldalának összegzése érdekes megállapításokat tesz.)

Tegyék fel minél többen azt a kérdést, hogy hová lett az elmúlt években a kazincbarcikaik sok-sok milliárdnyi pénze? Azzal a válasszal ne elégedjenek meg, hogy a kormány kivéreztette a várost, mert az egyszerűen nem igaz.

(Nyitókép forrása: hirozon.hu)