Adalbert napja van. | 2023.09.27

Azonnali kormányzati segítségre van szükségük az önkormányzatoknak

2022-11-26 19:20:00

Azonnali kormányzati segítségre van szükségük az önkormányzatoknak, "ketyeg a rezsibomba", és ha felrobban, annak súlyos következményei lesznek a magyar családok számára - figyelmeztetett Szabó Zsolt, Dunaújváros alpolgármestere, a Párbeszéd párt elnökségi tagja a párt hivatalos közösségi oldalán szombaton délután közzétett videóban.

    A Párbeszéd követeli a kormánytól, hogy azonnal nyújtson segítséget Magyarország összes önkormányzatának, mentesítse őket adófizetési kötelezettségeik alól, hogy saját működésükre fordíthassák az így felszabaduló pénzt, illetve kapják meg a "látszatberuházások" forrásait is.
    Szabó Zsolt úgy fogalmazott: a Fidesz politikája miatt az önkormányzatok csődbe mennek, a települések sötétbe borulnak, nem lesz pénzük fűtésre sem. Ezért fordult a Párbeszéd közvetlenül a kormányhoz és Orbán Viktor miniszterelnökhöz.
    Szavai szerint a Fidesz már a közvilágítást sem támogatja, ezért sorra jelentik be az önkormányzatok vezetői, hogy kénytelenek a közvilágításon spórolni. 
    Hozzátette: a távhőszolgáltatás területén is lehetetlen helyzetbe hozta a kormány az önkormányzatokat, a korábbi ár tizenkétszeresére emelte az önkormányzatok által fizetendő távhő árát. 
    Dunaújvárosban az óvodák fűtésénél például ez azt jelentette, hogy amíg 2022 októberéig évi 39 millió forint fűtésdíjat kellett fizetni, addig 2023 októberéig ez az összeg már 324 millió forint lesz.
    Hozzáfűzte: Dunaújváros önkormányzata októberi ülésén kinyilvánította, hogy prioritásként kezeli, és minden nehézség ellenére biztosítja az óvodai ellátást, illetve mindent megtesz a város közvilágításának zavartalanságáért is.
    "Szerte Európában a kormányok segítik az embereket és az emberekkel legközvetlenebb viszonyban lévő önkormányzatok munkáját. Orbán Viktornak is ezt kell tennie. Elég az elvonásokból, elég a felelősség áthárításából, elég a mismásolásból!" - hangoztatta szombati videójában az ellenzéki politikus.