Erik napja van. | 2024.05.18

Időjárás-jelentés

2022-11-24 17:22:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában:
----------------------------
Kontinensünkön száraz idő csak a legészakibb tájakon fordul elő, ahol anticiklon telepedett meg. Ez Skandináviára, a Balti-térségre és Lengyelországra van hatással. Nem felhőtlen az ég, csapadék is előfordul, de kevés helyen és kis mennyiségben. Mivel hideg légtömeg tölti ki a térséget, főként havazás a jellemző.

Ezzel szemben a Brit-szigetek térségében többközéppontú ciklonrendszer található, amely ott, illetve Nyugat-Európában sokfelé okoz változékony, csapadékos időt.
Ugyancsak sokfelé esik Közép-Európában és a Balkánon, ami egy sekély ciklon számlájára írható.
Dél-Angliában, valamint Dél-Olaszországban és az Égei-tenger környezetében zivatarok is kipattannak.
A két légörvény távolodik egymástól, péntek estig a Kárpát-medence időjárását köztes anticiklon határozza meg, csökken a csapadék esélye.

Várható időjárás péntek éjfélig:
--------------------------------
A felhőzet nyugaton szakadozgat, majd éjszaka az északkeleti, keleti harmad kivételével határozottabban csökken. A záporok hajnalra a legtöbb helyen megszűnnek, reggel már legfeljebb északkeleten eshet. Éjszaka a szélcsendes részeken párássá válik a levegő, köd is képződhet, a ködös tájakon szitálás, ónos szitálás nem zárható ki.

Pénteken a borult északkeleti, keleti részeken lassan szakadozgat a felhőzet, és inkább csak rövid időre bújhat elő a nap, míg másutt többórás napsütésre számíthatunk az időszakosan megnövekvő felhőzet mellett. Számottevő csapadék napközben nem valószínű. Az élénk, néhol erős északnyugati szél fokozatosan veszít erejéből.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -4 és +5 fok között alakul.
A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 4 és 11 fok között valószínű, a felhősebb északkeleten mérhetjük az alacsonyabb értékeket.