Auguszta napja van. | 2024.03.29

Négyszáznál is több programmal várják az érdeklődőket egész hétvégén a kultúrházak

2022-09-23 17:57:00

A Kultúrházak éjjel-nappal sorozat keretében fővárosi, vidéki és határon túli művelődési házak több mint négyszáz kulturális programmal várják péntektől vasárnapig a látogatókat.

    A tizenhatodik alkalommal megszervezett rendezvény idén a Petőfi bicentenáriumhoz is kapcsolódik, ezért a költő életművéhez kapcsolódó színes programok is megtalálhatók lesznek a helyszínek kínálatában - közölte az eseményt szervező Magyar Népművelők Egyesülete az MTI-vel.
    A rendezvény idei központi helyszíne Nagykőrös lesz, itt tartják a pénteki megnyitót is, amelyen közreműködik a Nagykőrösi Kis István Népdalkör, az esti programok közül pedig kiemelkedik az Eleven Költők Társasága koncertje.
    Szombaton a kistelepülési közművelődési feladatellátás sokszínűségét Kékcse település eseményei mutatják be. Itt lesz extrém akadálypálya gyerekeknek, a nagyobbakat pedig kerékpáros KRESZ-versenyre várják. Rendeznek továbbá tájházlátogatást, mézeskalács-kiállítást, de gyerektánccsoport előadása is szerepel a programban. Az esti Republic koncertet éjszakai táncház követi.
    Vasárnap Pécs kapja a főszerepet mint kiemelt vidéki városi helyszín. Itt interaktív mesejáték, felnőtteknek szóló zenés meseest, társasjáték és számos előadás, kiállítás szerepel a programok között.
    Táncházak hét határon túl címmel negyedik alkalommal kapcsolódnak a sorozathoz a Magyarországgal határos országok magyar nyelvterületén élő közösségek. Bécsben a Délibáb Néptánccsoport lesz a házigazda Török Sándor vezetésével, Lendván szombaton az Aprók táncára várják a gyerekeket, Horvátországban Bíró Roni és zenész barátai muzsikálnak, Kárpátalján pedig a Kokas Banda ad koncertet. Szerbiában, Szabadkán a Táncházak hét határon túl partnere a Népkör Magyar Művelődési Központ, Romániában a nagyszebeni Híd Egyesület, Nagybányán pedig a Teleki Ház.
    A programokról részletesen a központi weboldalon keresztül lehet tájékozódni.