Eufrozina napja van. | 2022.09.25

Franciaországban 48 feltételezett gyújtogatót állítottak elő az erdőtüzek miatt

2022-09-23 17:35:00

A nyár folyamán 48 feltételezett gyújtogatót állítottak elő Franciaországban az erdőtüzek miatt, amelyeknek idén rekordméretű területek váltak martalékává - közölték az illetékes hatóságok pénteken a még nem végleges számokat.

    A gyanúsítottak közül 12 embert már elítéltek. A legsúlyosabb büntetés két év szabadságvesztés volt egy augusztusban letartóztatott fiatalember ellen, ő okozta a délnyugati Gironde megye sorozatos tüzeit. Kiskorúakat is elítéltek elsősorban nevelőintézeti intézkedésekre, köztük két kamaszfiút, akik pirotechnikai eszközökkel okoztak tüzet az észak-nyugati Bretagne régióban, ahol augusztus elején öt hektárnyi bozót égett le.
    "Nagyon különböző profilú emberek gyújtogattak, fiatalok, kiskorúak, nyugdíjasok, minden társadalmi kategóriából, többségében férfiak" - mondta az AFP hírügynökségnek Marie-Laure Pezant, az országos csendőrség szóvivője. "Egyesek gyengébb idegzetűek, időnként elmezavarosak" - tette hozzá. 
    Az erdők országos hivatala, az ONF szerint a nyári tüzek 90 százalékát ember okozta, s 30 százalékuk volt szándékos gyújtogatás. Minden esetben rendőrségi vizsgálat indult. 
    A legsúlyosabb nap augusztus 13. volt, aznap ötszáz csendőrt kellett mozgósítani 18 tűzhöz - jegyezte meg a csendőrségi szóvivő. 
    Franciaországban, főként az ország délnyugati részén, a szeptember 17-i adatok szerint idén már 65 ezer hektárnyi területet perzseltek fel a lángok, ebből 50 ezret a nyár elején. Az Európai Erdőtűz Információs Rendszer adatai szerint ez a 2006-2021 közötti éves átlag hatszorosa.