Huba napja van. | 2022.08.19 | MNB középárfolyam:

Időjárás-jelentés

2022-08-06 18:08:31

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Az időjárási helyzet Európában
-----------------------------------------

A Kelet-európai-síkság felett, valamint a kontinens atlanti-óceáni partvidékétől nyugatra egy-egy nagykiterjedésű anticiklon helyezkedik el. Hatásukra szárazföldünk döntő részén napos, száraz idő a jellemző, mérsékelt légmozgással. A Skandináv-félsziget felett ciklon örvénylik, ennek hidegfrontja lenyúlik az Alpokig. A front mentén többfelé hull csapadék. Ez a hidegfront a Kárpát-medencét is eléri, de gyengül is közben, így nálunk csak helyenként okoz záporokat, zivatarokat. Vasárnapra néhány fokkal már visszaesik a hőmérséklet.


Várható időjárás az ország területén vasárnap éjfélig:
----------------------------------------------------------------------

Ma a napsütés mellett többfelé számíthatunk gomolyfelhő-képződésre. Elsősorban az Észak-Dunántúlon, valamint az Északi-középhegység térségében helyenként kialakulhat záporeső, zivatar. Éjjel általában közepesen felhős lesz az ég. Inkább az ország északnyugati felén fordulhat elő csapadék. Vasárnap a fátyol- és gomolyfelhők mellett az ország nagy részén több órára kisüt a nap. Főként a nap első felében valószínű helyenként zápor, zivatar. A Dunántúlon az északnyugati, másutt az északi, északkeleti szelet sokfelé erős, néhol viharos lökések kísérik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 15 és 21 fok között valószínű, de a hidegre érzékeny északi völgyekben ennél hűvösebb lehet a hajnal.
A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 26 és 33 fok között alakul, délkeleten mérhetik a magasabb értékeket.