Auguszta napja van. | 2024.03.29

Párbeszéd: fenntartható és igazságos rezsiszabályozásra van szükség

2022-07-21 17:43:00

A Párbeszéd szerint az Orbán-kormány "a rendszerváltás óta bevezetett egyik legdurvább megszorítócsomaggal", az előkészítetlen és indokolatlan mértékű energiaáremeléssel magyar családok millióinak borítja fel az életét.

    Tordai Bence, az ellenzéki párt frakcióvezetője csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében - az áram- és gázárakkal kapcsolatos aznapi kormányzati bejelentést kommentálva - úgy fogalmazott: a piacinál is durvább viszonyok rászabadítása a magyar háztartásokra tömeges elszegényedést és eddig nem látott lakhatási válságot okoz. 
    A várható krízis megelőzése érdekében a Párbeszéd többek között az átlagos energiafogyasztás számítási módjának átláthatóvá tételét, több (de minimálisan egy harmadik) ársáv kialakítását követeli a tényleges felhasználási szokásokhoz és a valós életviszonyokhoz igazítva.
    Követeléseik között szerepel a gázár esetében a hétszeres díjszorzó mérséklése, és az áramár változatlanul hagyása. A Párbeszéd sürgeti az energiárakra rakódó költségek, például a rendszerhasználati díj csökkentését, a vezetékes közműadó, illetve az áfa részbeni eltörlését, és az európai gyakorlatnak megfelelően egy energiakupon bevezetését a legszegényebb családok támogatására.