Gedeon napja van. | 2024.03.28

Útlevélhamisítókat ítélt szabadságvesztésre a Pécsi Törvényszék

2022-06-23 15:52:00

Hivatali vesztegetés és közokirat-hamisítás miatt háromtól négy és fél évig terjedő szabadságvesztésre ítélt a Pécsi Törvényszék első fokon, nem jogerősen hét embert, köztük két kormányablak-ügyintézőt, akik hamis útlevelet készítettek külföldi állampolgároknak - közölte honlapján csütörtökön a törvényszék.

A tényállás szerint az ügy másod-, harmad- és ötödrendű vádlottja 2015-ben elhatározta, hogy valótlan tartalmú magyar útlevelek kiállításával tesznek szert jövedelemre. Ebben az időben több bűnözői csoport foglalkozott azzal, hogy az Európai Unión kívüli állampolgároknak magyar állampolgárok adataival készítettek útleveleket kormányhivatalnokok megvesztegetésével - írták a közleményben.

Az ukrán-magyar kettős állampolgárságú másod- és harmadrendű vádlott honosított magyar állampolgárok hatósági igazolványait szerezték meg, majd ismeretlen személyek útján kapcsolatba kerültek olyan külföldiekkel, akik a magyar útiokmányokért jelentős összegeket fizettek.

Az ötödrendű vádlott olyan kormánytisztviselőket kutatott fel, akik hajlandók voltak közreműködni a valótlan útlevelek elkészítésében.
Az útlevelek kiállításához az elsőrendű vádlott, egy pécsi és a nyolcadrendű vádlott, egy dunaharaszti kormányablak ügyintézője nyújtott segítséget. A hatod- és hetedrendű vádlott a velük való kapcsolat létrehozásában működött közre.

A bűnszervezet célja az volt, hogy az útlevéligénylést hetente egyszer-kétszer, alkalmanként 4-5 ember részére 2016 őszéig folytatják; 2016. január 21. és március 22. között csaknem 50 hamis útlevelet állítottak ki, útlevelenként legalább 6000 euró bevételre tettek szert. Az okmányokért kapott összegből kifizették az ügyintézőket, a fennmaradó részt a bűnszervezet tagjai felosztották egymás között.

A közlemény szerint a keddi tárgyaláson a törvényszék az elsőrendű vádlottat 49 rendbeli hivatali vesztegetés elfogadása és közokirat-hamisítás miatt 3 év 6 hónap börtönre, valamint 300 ezer forint pénzbüntetésre ítélte.
A másod- és harmadrendű vádlott felbujtóként elkövetett hivatali vesztegetésért és közokirat-hamisításért 4 év fegyházbüntetést kapott; mindhárom vádlottat négy évre eltiltották a közügyek gyakorlásától.

Az ötödrendű vádlottnak 4 év 6 hónapot, a hatodrendűnek 4 évet, a hetedrendűnek 3 év 6 hónapot kell fegyházban töltenie, 600-600 ezer, illetve kétmillió forint pénzbüntetés mellett. A nyolcadrendű vádlottat 3 év börtönre és kétmillió forint pénzbüntetésre ítélték, a negyedrendű vádlott ügyét a törvényszék elkülönítette.

A bíróság az elsőrendű vádlottal szemben 880 ezer forintra, a másod-, harmad és ötödrendű vádlottal szemben fejenként 11 765 906 forintra, a hatodrendű vádlottal szemben 1 174 079 forintra, a hetedrendű vádlottal szemben 1 258 636 forintra, a nyolcadrendű vádlottal szemben pedig 300 ezer forintra vagyonelkobzást rendel el.

Az ügyész a jogorvoslati nyilatkozata esetleges benyújtására három nap határidőt tartott fenn, a vádlottak és védőik fellebbezést jelentettek be az ítélet ellen.