Levente, Irén napja van. | 2022.06.28 | MNB középárfolyam:

GVH: a válsághelyzet versenykérdéseit vitatták meg egy pozsonyi konferencián versenyhatósági szakemberek

2022-05-27 10:12:26

A pandémia és az ukrajnai háborús helyzet okozta piaci zavarokra vonatkozó versenyjogi helyzetet tekintették át csütörtökön A versenyjog jelenlegi trendjei című konferencián Pozsonyban, amelyen a szlovák és a cseh versenyhatóság vezetői, illetve vezetőhelyettesei mellett Bak László, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnökhelyettese képviselte a magyar hatóságot - közölte a hivatal pénteken az MTI-vel.

Az előadásokban különös figyelmet fordítottak az ellátási láncok akadozására és jelentős áremelkedésekre, valamint a tisztességes eljáráshoz való jog érvényesülésére a versenyjogban.

A GVH tájékoztatása szerint a konferencián nagy érdeklődéssel fogadták az európai szinten is egyedülálló gyorsított ágazati vizsgálat intézményét, ami alapesetben 30 napon belül lehetővé teszi a piacok versenystruktúrájának átvilágítását, a versenyproblémák feltárását és a megfelelő hatósági fellépést. A koronavírus-járványra tekintettel bevezetett jogintézmény - annak pozitív tapasztalataira tekintettel - a COVID-19 veszélyhelyzet lejártával véglegesedni fog a magyar versenytörvényben.

A GVH négy különböző piacon lefolytatott gyorsított szektorvizsgálatai olyan piaci tapasztalatokkal bővítették a versenyhatósági ismereteit, amelyek a visegrádi együttműködés többi országának szemszögéből is hasznosnak bizonyultak.

A gyorsított ágazati vizsgálat igazi magyar versenyjogi sajátosság, amely megteremti a megfelelő hatósági fellépés esélyét, legyen az akár versenypártolás, ajánlás a jogalkotó részére vagy egy konkrét versenyfelügyeleti eljárás megindítása. A jövőben is alkalmazni kivanják ezt a piacfeltáró eszközt - idézte a GVH közleménye Bak László elnökhelyettes szavait.