Gedeon napja van. | 2024.03.28

Átadták a megújult kisbéri katolikus plébánia épületét

2022-03-13 17:14:00

Átadták vasárnap a műemléki védettség alatt álló kisbéri katolikus plébánia felújított épületét, a 310 millió forintos költséggel elvégzett beruházással az épület visszakapta eredeti funkcióját.

    Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára köszöntőjében elmondta, hogy a plébánia a Komárom-Esztergom megyei Kisbér legrégibb kőépülete. A kormányzat 5 milliárd forint támogatást adott a városközpont újjáépítésére, ez a projekt is része a Fő tér megújítása programnak.
    Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a mostani nehéz időkben, amikor határainktól párszáz kilométerre háború zajlik, külön kiemelendő az hozzáállás, ahogy az ország - és benne a kisbériek - fogadja, ellátja, és menedéket biztosít a hazánkba érkezőknek. "Anyák, gyerekek, és idős emberek jönnek hozzánk, nem pedig fiatal, életerős férfiak, és mi teljes szívünkkel segítjük a menedéket kérőket" - tette hozzá Soltész Miklós.
    Czunyiné Bertalan Judit, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjelöltje Komárom-Esztergom megye 3-as számú választókerületében elmondta, március 15-e, nemzeti ünnepünk közeledtével át kell vennünk a márciusi ifjak azon követelését, hogy magyar katona ne menjen harcolni az országhatáron túlra.
    Hozzátette: a kisbéri polgárok napok alatt több teherautónyi adományt indítottak útba a magyar-ukrán határ felé, és ugyanilyen elszántsággal, elkötelezettséggel álltak a plébánia épületének felújítása mellé is.
    Sinkovicz Zoltán polgármester (Fidesz-KDNP) ismertette a beruházás részleteit, megköszönve a 300 millió forintos állami támogatást, valamint Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselő hathatós segítségét.
    Veres András győri megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke az ünnepélyes átadó előtti szentmisén plébánossá avatta Magyaros László kisbéri lelkipásztort, majd megáldotta a felújított plébánia épületét. A közös ima után a házigazdák szeretetvendégségre invitálták a szépszámú közönséget.
    A rekonstrukciót a magyar állam 300 millió forintos vissza nem térítendő támogatással segítette, a tervek elkészítésének 10 millió forintos költségét saját forrásból fedezték.
    A munkálatok során az épület új tetőszerkezetet kapott, a főfalakat statikailag megerősítették, sótalanították és szigetelték, valamint kicserélték az összes külső nyílászárót.
    A plébánia volt Kisbér első kőépülete, az 1720-as években emelték, középkori alapokra. Először fogadóként működött, majd gróf Batthyány Tódor vásárolta meg plébánia céljára. Az épület állapota 2009-re annyira leromlott, hogy nem lehetett az eredeti célra használni.
    A plébánia felújítása előtt, 2021 nyarán készült el a Kisbér főterén álló katolikus templom rekonstrukciója. A barokk stílusú, az 1780-as években emelt épület 140 millió forintos felújítása során a teljes külső vakolat cseréje mellett restaurálták a tornyokon és a köztük lévő szobrokat, valamint új nyílászárókat kapott a templom. A tervek szerint hamarosan elindulhat a templom belső terének felújítása is.

 

 

 

 

Fotó: MTI/Krizsán Csaba