Hella napja van. | 2022.05.27 | MNB középárfolyam:

Novak Djokovicot kitoloncolják Ausztráliából

2022-01-16 09:23:13

Az ausztrál szövetségi bíróság vasárnapi ítélete szerint, a címvédő, kilencszeres Australian Open bajnok, Novák Djokovics szerb teniszező nem indulhat a hétfőn kezdődő ausztrál nyílt bajnokságon, és kell hagynia az országot.

Tizenegy napja indult történet előzménye, hogy Ausztráliában szigorúan betartják a koronavírus megfékezését szolgáló szabályokat. A kontinensnyi országba csak azok utazhatnak be, akiket beoltottak, vagy orvosi igazolással bizonyítják, hogy különféle okok miatt, nem vehetik fel a védőoltást.

Ausztráliában a lakosság átoltottsága több, mint 90 százalék. Egyrészt az oltáselleneseknek kiváló lehetőség lett volna a szabályok kijátszására, másrészt a szigorú szabályokat következetesen betartó kormány, belebukott volna a kivételezésbe.

Djokovic többször oltásszkeptikus kijelentéseket tett. Az oltáspárti és a járvány elterjedését szigorú szabályokkal megakadályozó Ausztráliába érkezése, óriási felháborodást váltott ki. Azt gyanították, hogy kivételeztek vele. A játékos ügyvédei olyan iratokat tettek közzé, melyek szerint novemberben megkapta a beutazáshoz szükséges vízumot, december 30-án pedig az orvosi mentességről szóló igazolást, amelynek alapjául a december 16-án pozitív tesztje szolgált. Az előzmények ismeretében a teszt valódiságát többen fenntartásokkal kezelte.

Az is kiderült, hogy a Monacóban élő Djokovic az ausztráliai utazását megelőző 14 napban Szerbiában és Spanyolországban is tartózkodott, miközben ő nemmel felelt arra a kérdésre, hogy a melbourne-i útját megelőző két hétben járt-e külföldön.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök Djokovic vízumának visszavonása kapcsán azt mondta: ez a járvány hihetetlenül nehéz volt minden ausztrál számára, de összetartottak és életeket mentettek. A szigorú szabályok betartásával a világon Ausztráliában volt a legalacsonyabb halálozási arány, a legnagyobb átoltottság, és a legerősebb gazdaság.

(Fotó forrása facebook.)