Elza napja van. | 2021.12.01 | MNB középárfolyam:

Időjárás-jelentés

2021-11-25 15:11:37

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------

    Európa északi részén frontok teszik változékonnyá az időjárást. Az eső mellett többfelé havas esőről, havazásról érkezik jelentés.
    A Földközi-tenger nyugati medencéjében egy mediterrán ciklon örvénylik, ám ott síkvidéken halmazállapot-váltásnak nyoma sincs, eső, záporeső a jellemző, sőt helyenként zivatar is előfordul. A két ciklonális képződmény között egy magasnyomású zóna húzódik, amelynek középpontja mostanra már a Fekete-tenger fölé tevődött. A nyugodt idő hatására éjszaka többfelé képződik köd, illetve rétegfelhőzet, valamint a hajnalok igen csípősek.
    A Kárpát-medence fölött holnap áthalad a mediterrán ciklon, amelynek hátoldalán északnyugat felől hidegebb levegő szivárog fölénk, így az eső mellett elsősorban északnyugaton havas eső, havazás is előfordulhat.

    Várható időjárás péntek éjfélig:
    --------------------------------

    Csütörtökön napközben tovább szakadozik, csökken a felhőzet, ugyanakkor jó eséllyel az Északi-középhegység tágabb térségében egész nap borult, párás idő lesz a jellemző.
    Éjszaka nyugat felől fokozatosan megnövekszik, majd meg is vastagszik a felhőzet, így pénteken a nap nagyobb részében túlnyomóan borult időre számíthatunk. Éjszaka néhol már eshet, majd a hajnali órákban délnyugat felől egy masszív csapadékzóna érkezik, amely csak lassan vonul észak felé. A Dunántúlon kiadósabb csapadékra van kilátás. Az eső mellett előbb Sopron és az Alpokalja térségében, később a Dunántúl nyugati és északi részein, illetve az Északi-középhegység magasabban fekvő helyein havas eső, havazás is előfordulhat.
    A délkeleti szél éjszaka a Nyugat-Dunántúlon, holnap napközben egyre nagyobb területen északnyugatira, nyugatira fordul. Élénk, helyenként erős lökések is lehetnek.

    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -5 és +4 fok között alakul.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 1 és 10 fok között várható, északnyugaton számíthatunk az alacsonyabb értékekre.