Elza napja van. | 2021.12.01 | MNB középárfolyam:

Schanda Tamás: cél, hogy Magyarország Európa öt legélhetőbb és legversenyképesebb országa közé kerüljön

2021-11-25 12:16:01

Elsődleges célunk, hogy Magyarország Európa öt legélhetőbb és legversenyképesebb országa közé kerüljön 2030-ra; mérföldkőnek számít ezen az úton, hogy a magyarországi GDP-arányos kutatás-fejlesztési ráfordítások 1990 óta nem tapasztalt magasságba, 1,61 százalékra nőttek 2020-ban - hangsúlyozta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára a közösségi oldalán csütörtökön.

    Schanda Tamás a Facebookra feltöltött videójában elmondta, a kormány célzott támogatási programokkal, a munkafeltételek javításával bővíti a hazai kutatók számát. Míg 2010-ben csak 31 ezer kutató dolgozott Magyarországon, addig tavaly már több mint 62 ezer.
    A magas hozzáadott értékű, tudásalapú foglalkoztatás térnyerését a vírusválság sem fogta vissza, sőt, inkább felgyorsította. A legtöbb új munkahely a tartós versenyképességet megalapozó ágazatokban, köztük az IT szektorban jött létre - hívta fel a figyelmet az államtitkár.
    Mint mondta, az egyetemek kiemelt szereplői az innovációs rendszer működtetésének, nem véletlen, hogy a kormány a felsőoktatási intézményeket állítja a kutatóhálózat középpontjába. Az egyetemek K+F kiadásai és beruházásai először múlták felül a 100 milliárd forintot.
    A kormány által megfogalmazott stratégiai jövőkép szerint a kutatás-fejlesztési források bruttó nemzeti össztermékhez viszonyított arányát 3 százalékra kívánja emelni 2030-ra - közölte Schanda Tamás.
    "Folytatjuk, amit elkezdtünk, mert a nemzeti kormány elkötelezett a kutatási és innovációs kapacitások erősítése és a gazdaság fejlesztése mellett. A baloldal mindezt veszélybe sodorná és döntéseikkel kihúznák a talajt a magyar munkavállalók lába alól, ezt pedig nem hagyhatjuk" - fogalmazott az ITM államtitkára.