Elza napja van. | 2021.12.01 | MNB középárfolyam:

Ernest Shackleton és Robert Falcon Scott sarkkutatók hajónaplóira bukkantak Új-Zélandon

2021-11-25 10:57:09

Ernest Shackleton és Robert Falcon Scott déli-sarki kutatókhoz köthető, felbecsülhetetlen értékű leletekre, köztük hajónaplókra bukkantak az új-zélandi meteorológiai szolgálat egy pinceraktárában.

    A szolgálat személyzete talált rá néhány híres Antarktisz-expedíció hajónaplóinak sorozatára, miközben arra készültek, hogy átköltöztessék a wellingtoni épületet - adta hírül a The Guardian brit napilap honlapja.
    Az Aurora hajó 1916-17-es hajónaplójában feljegyezték azokat a körülményeket, amelyek Shackleton 1914-16-os Ross-szigetről induló, Antarktiszt átszelő expedíciója tagjainak megmentését jellemezték.
    Rátaláltak a Scott kutatócsoportját szállító Terra Nova hajó 1910-es és 1911-es két hajónaplójára is, ez volt Scott második utazása a Déli-sark térségébe, amikor elsőként akarta elérni a Déli-sarkot.  Roald Amundsen mögött másodikként érte el a Déli-sarkot, és a visszaúton életét vesztette a Ross-selfjégen.
    Találtak még leltárjegyzékeket, valamint leveleket Douglas Mawson híres ausztrál geológustól, sarkkutatótól.
    Amikor Kevin Aldernek, a meteorológiai szolgálat vezetőjének egy kollégája átadta a dokumentumokat és megkérdezte, hogy valami értékeset tartalmaznak-e, Alder elképedt a Terra Nova szavak láttán.
    "Senki sem tudta, hogy léteznek ezek. Régóta feledésbe merültek, valószínűleg 50 éve ugyanazon a polcon voltak" - mondta Alder.
    A dokumentumok nemcsak az időjárási körülményeket és a hajó pozícióját jegyezték fe, de megfigyeléseket is a pingvinekről, orkákról, az Erebus vulkánról és a tengeri jég állapotáról.
    A feljegyzések nagyon jó állapotba maradtak fenn, mivel egy hűvös, sötét szobában hevertek. "Szinte semmit nem koptak, Elképesztő, mivel rúgi tintával írták lúdtollal - tette hozzá Alder.