Gedeon napja van. | 2024.03.28

Varga Judit: a szabadság összefogja a közösségeket

2021-10-22 17:38:56

A szabadság összefogja a közösségeket. A magyar nép egybeforrt a szabadsággal, ezt 1956 történései is bebizonyították - hangoztatta az igazságügyi miniszter pénteken Miskolcon, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés és a megyei kormányhivatal közös megemlékezésén az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulója alkalmából.

    Varga Judit kiemelte: a szabadság katartikus élmény, melyre mindenki vágyik.
    A politikus - megemlékezve a forradalom és szabadságharc helyi hőseiről, áldozatairól - kijelentette: a szabadság több mint eszme, a szabadság remény, az volt 65 évvel ezelőtt is.
    "Bizakodva tekintünk a jövőbe, tudjuk, hogy biztonságban vagyunk; ezt a biztonságot azoknak köszönhetjük", akik életüket a hazáért áldozták - mondta a miniszter.
    Hozzátette, sokan életüket vesztették, de a harc nem volt hiába, Magyarország kivívta szabadságát, visszanyerte önrendelkezését.
    Továbbra is szükség lesz olyan bátor nemzedékre, tettekre, amelyek a világban ellentmondanak az elnyomásnak - hangsúlyozta Varga Judit, megjegyezve: a nemzet szabadsága az első, mindent meg kell tenni érte, a szabadság korlátozása elfogadhatatlan.
    A miniszter úgy fogalmazott, bátornak kell lenni, annak ellenére, hogy Brüsszel azt hangoztatja, hogy a magyarok túlságosan görcsösen ragaszkodnak szabadságukhoz, miközben ők régen lemondtak saját szabadságukról.
    Mint mondta, 1848 és 1956 a magyar szabadságot hozta el, és erre büszkének kell lenni, ma ugyanúgy meg kell védeni mindazt, amit eddig "közösen elértünk".    
    Az ünnepi rendezvényt Bánné Gál Boglárka (Fidesz-KDNP), a megyei közgyűlés elnöke nyitotta meg, köszöntőt mondott Alakszai Zoltán megyei kormánymegbízott.