Elza napja van. | 2021.12.01 | MNB középárfolyam:

Ruszin-Szendi: Áder jóváhagyta a honvédség fejlesztésének terveit

2021-10-20 16:17:43

Jóváhagyta Áder János köztársasági elnök a Magyar Honvédség fejlesztési terveit - mondta a Magyar Honvédség parancsnoka szerdán, miután megbeszélést folytatott az államfővel, aki a honvédség főparancsnoka is.

    Áder János dolgozószobájában fogadta Ruszin-Szendi Romuluszt, hogy megvitassák a honvédség aktuális kérdéseit.
    A találkozó után Ruszin-Szendi Romulusz újságíróknak azt mondta, hogy tájékoztatta a köztársasági elnököt az afganisztáni kimenekítési művelet részleteiről és a Breakthrough 2021 gyakorlatról, amelyen - mint fogalmazott - meg tudták mutatni a honvédség meglévő és új képességeit.
    A köztársasági elnök a Magyar Honvédség főparancsnokaként jóváhagyta a honvédség fejlesztési terveit, amelyek azt szolgálják, hogy Magyarország és a Magyar Honvédség a térség meghatározó haderejévé váljon - tette hozzá.
    Mint mondta, az államfő jóváhagyása után folytatják a megkezdett fejlesztéseket, amelyek nyomán Magyarország "egyre hitelesebb tagja lesz" a NATO-nak, és a magyar emberek is egyre jobban érzik majd, hogy "a magyar katona minden nap őket szolgálja".
    A parancsnok újságírói kérdésre elmondta: a köztársasági elnök jóváhagyását igényelte például az új zászlóaljstruktúra, és jelezte, elkötelezettek abban, hogy további alakulatok jöjjenek létre Magyarország területén.
    Ruszin-Szendi Romulusz az új helyszínekre vonatkozó kérdésre azt mondta, egyelőre elemzik, hol születtek a katonák, hol vannak hagyományos katonavárosok, hol mekkora a munkanélküliségi ráta, "hol látják a legszívesebben a magyar katonákat".
    Kiemelte: maradnak az Országgyűlés által engedélyezett létszámkereteken belül, de a belső összetételen változtatnának. Szeretnénk, ha minél több kiképzett harcolója lenne a Magyar Honvédségnek - fogalmazott.