Elza napja van. | 2021.12.01 | MNB középárfolyam:

Miniszterelnökség: a kistelepülési terveket segíti a kormány

2021-10-20 16:16:26

A kistelepülési terveket segíti a kormány félmilliárd forint keretösszegű pályázattal - tájékoztatta a Miniszterelnökség szerdán az MTI-t.

    Az év végéig 500 millió forint pályázati támogatást nyújt a kormány a kistelepüléseknek a településtervek elkészítéséhez, ezáltal hozzájárul a tervezett infrastrukturális, turisztikai beruházások felgyorsításához és az önkormányzatok adminisztrációs terheinek csökkentéséhez - közölték.
    Szerdától már el is érhető a félmilliárd forintos, vissza nem térítendő támogatási keret, amelyre az 5 ezer lakosúnál kisebb települések pályázhatnak települési terveik elkészítéséhez 500 ezertől 3 millió forinti terjedő összegben. A kormány 2022-ben és 2023-ban további 1,5-1,5 milliárd forint támogatást különít el erre a célra, ezzel is segítve a kistelepülési önkormányzatok munkáját - áll a közleményben.
    A településtervezés és településfejlesztés terén az elmúlt tizenöt évben nem volt ilyen szintű támogatásra példa, hiszen az önkormányzatok a jogszabályban meghatározott feladataikat eddig központi támogatás nélkül végezték - jelezték.
    A pályázat jól kiegészíti a Magyar falu program összetett rendszerét, amelynek minden egyes eleme a kistelepülések megerősödését, fejlődését, valamint a mindennapokban rájuk háruló terhek csökkentését célozza tették hozzá.
    A pályázat a Miniszterelnökség Területi Közigazgatásért Felelős Államtitkársága, valamint a Magyar falu program koordinálásával valósul meg. A felhívás, valamint további információk a pályázatról elérhetők a Lechner Tudásközpont weboldalán. A pályázatok beérkezésének határideje november 19. - közölte a Miniszterelnökség.