Gedeon napja van. | 2024.03.28

Időjárás-jelentés

2021-09-25 16:11:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 

    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------
   Kontinensünk északi és keleti felében dinamikus a légkör, egymást érik a gyorsan mozgó ciklonok időjárási frontjai. Emiatt kifejezetten szeles, gyakran csapadékos az idő. Sekély légörvény található Európa nyugati része fölött is, amelynek hatására az Ibériai-félszigeten, illetve Franciaország nyugati partvidékén többfelé alakul ki zápor, zivatar. A szárazföld belsejében, illetve a Földközi-tenger medencéjében ugyanakkor magasnyomású képződmény, általa pedig csendes, nyugodt idő a jellemző sok napsütéssel. Ez az anticiklon alakítja a Kárpát-medence időjárását is a következő 36 órában: a napos, száraz időben tovább melegszik a levegő, így vasárnap már szinte mindenütt nyáriasan meleg időre számíthatunk.

    Várható időjárás az ország területén vasárnap éjfélig:
    ------------------------------------------------------
    A szombat délután hátralevő részében és vasárnap is túlnyomóan napos, száraz idő várható kevés gomolyfelhővel, vasárnap kevés fátyolfelhővel is. Éjszaka, hajnalban a jobbára derült ég mellett elsősorban az Alpokalján, a Rábától nyugatra, illetve a völgyekben helyenként pára, köd is képződhet, de vasárnap reggel, délelőtt várhatóan gyorsan javulnak a látási viszonyok. Többnyire gyenge vagy mérsékelt lesz a légáramlás, inkább csak szombaton élénkülhet meg kevés helyen a nyugati, délnyugati szél.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 8 és 15 fok között alakul, de a hidegre érzékeny helyeken ennél egy-két fokkal alacsonyabb értékek is lehetnek.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 24 és 29 fok között várható.