Auguszta napja van. | 2024.03.29

A román kormány belföldön is bevezette az uniós védettségi igazolvány használatát

2021-09-17 20:22:00

Belföldön is bevezették Romániában az uniós digitális Covid-igazolvány használatát azokon a településeken, ahol a megelőző két hétben a lakosság több mint három ezrelékénél mutatták ki a koronavírus-fertőzést.

    Az erről szóló határozatot pénteki ülésén fogadta el a román kormány, az országos járványügyi operatív törzs (CNSU) ajánlásai alapján.
    A három ezrelék feletti fertőzöttségi ráta esetén sem zárnának be - ahogyan a jelenlegi szabályozás előírja - a kulturális intézmények, vendéglátóhelyek és sportlétesítmények, hanem a belépést védettségi igazoláshoz kötötték, és korlátozták a résztvevők számát. A mindeddig "zöld útlevélként" használt személyre szóló digitális Covid-igazolványt eddig is bárki letölthette magának az oltáskampány honlapjáról, amennyiben megkapta az oltás valamennyi adagját, letesztelte magát, vagy az utóbbi hat hónapban kigyógyult a betegségből.
    A pénteki kormányhatározatról kiadott sajtóközlemény szerint a határozat hatálya alá eső vendéglátóhelyek, sportlétesítmények üzemeltetőinek, illetve a rendezvények szervezőinek háromezrelékes fertőzöttségi ráta felett kötelességük ellenőrizni a belépők védettségi igazolványát. Ehhez a "Check DCC" mobil alkalmazással kell beszkennelniük a QR-kódot.
    A kormányhatározat szerint a három ezreléknél magasabb, de hat ezreléket meg nem haladó fertőzési ráta esetén az adott településeken védettségi igazolással és védőmaszkban léphetnek csak be a nézők a sportcsarnokokba, a lelátók legfeljebb 30 százalékát kihasználva. Ugyanilyen feltételek között - de a nézőtér legfeljebb 50 százalékát megtöltve és legfeljebb ezer ember részvételével - lehet majd színházi előadásokat tartani, moziba menni.
    A zárt térben tartott magánrendezvényeken a résztvevők létszámát ismét 200-ra, a tüntetéseken pedig százra korlátozzák. Zárt térben rendezett tanfolyamokon, felnőttképzéseken legfeljebb 150-en vehetnek részt. A beltéri rendezvényeken továbbra is kötelező a védőmaszk viselése, amit a kormányhatározat távolságtartási előírásokkal is kiegészít.
    A vendéglátóhelyek már csak éjjel kettőig tarthatnak nyitva, és a férőhelyek legfeljebb felét használhatják. A bárokba, klubokba, játéktermekbe már a védettségi igazolás sem elegendő, oda (három ezrelékes fertőzési ráta felett) kizárólag beoltottakat engednek majd be.
    A kormányhatározat azonnal hatályba lép, amint közzéteszik a hivatalos közlönyben, kivéve a QR-kód ellenőrzésére vonatkozó részt, amire hétfőig adnak haladékot.
    Romániában minden korábbit felülmúló ütemben gyorsul a koronavírus-fertőzés terjedése a járvány negyedik hullámában. Pénteken megközelítette a 4500-at az egy nap alatt diagnosztizált új fertőzések száma, ami csaknem kétszerese az utóbbi két hét átlagának. Az utóbbi 24 órában 73 koronavírusos beteg vesztette életét: ez is több mint másfélszerese az átlagosnak.
    Romániában eddig a beoltható - 12 év feletti - lakosság 31,6 százaléka oltatta be magát, az immunizáltak száma pedig a 19,3 milliós országban átlagosan hatezerrel emelkedik naponta.