Gedeon napja van. | 2024.03.28

Von der Leyen: az EU 200 millió adag oltóanyagot ajánl fel a rászoruló országoknak

2021-09-15 13:45:00

Az Európai Unió számára prioritás, hogy felgyorsítsa a koronavírus elleni beoltás globális folyamatát, ezért több mint kétszeresére növelve korábbi ígéretét, 200 millió adag oltóanyagot ajánl fel a rászoruló országoknak - közölte az Európai Bizottság elnöke Strasbourgban, az unió helyzetét értékelő éves beszédében szerdán.

    Ursula von der Leyen az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén azt mondta, mivel a világ nagy részén jelentős elmaradás van a beoltás terén, az unió a felajánlást legkésőbb a jövő év közepéig teljesíteni fogja.
    Az oltási folyamat felgyorsítása mellett az EU folytatja a járvány elleni küzdelmet, illetve azon dolgozik, hogy megerősítse a világjárványok elleni ellenállóképességét, és hogy a helyreállítási alapon keresztül újraindítsa, egyúttal környezetbarátabbá, digitálisabbá és ellenállóbbá tegye az európai gazdaságot.
    A környezetvédelem témakörét érintve az uniós bizottság elnöke bejelentette: az EU négymilliárd eurót ajánl fel a klímaváltozás elleni fellépésre a 2027-ig terjedő időszakban, beleértve az alacsonyabb jövedelmű országoknak szánt támogatást is. Reményét fejezte kis, hogy az ENSZ idén, a skóciai Glasgow-ban rendezendő klímavédelmi csúcstalálkozója fordulatot jelenthet. Bejelentette azt is, hogy az Európai Unió kétszeresére növeli a természet védelmére és a biológiai sokféleség megóvására szánt összeget.
    Az Afganisztánban kialakult helyzettel kapcsolatban azt közölte: az EU további 100 millió eurót biztosít a humanitárius segítségnyújtására az Afganisztánban élők számára.
    "Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy elkerüljük a súlyos éhínség és humanitárius katasztrófa valós kockázatát. Az afgán nép mellett állunk. A nők és gyermekek, az ügyészek, az újságírók és az emberi jog védői mellett" - fogalmazott.
    Közölte azt is, hogy a biztonsági és védelmi együttműködés megerősítésére, valamint a fokozódó hibrid- és kibertámadások és a növekvő űrfegyverkezési verseny miatt az EU és a NATO új közös nyilatkozaton dolgozik, amelyet még év vége előtt bemutatnak. Hozzátette: az EU-nak képesnek kell lennie arra, hogy egyesítse a katonai és a polgári erőit, a diplomáciai és fejlesztési erőforrásokat a béke építésére és megóvására az európai védelmi unió keretében.
    Egyebek mellett hangsúlyozta: a közös megoldásra van szükség arra vonatkozóan, hogy az EU miként kezelje a migrációt. A halálesetek és az embercsempészek tevékenysége bizonyítják, hogy minden tagország érdekelt az európai migrációs rendszer kiépítésében. Az új migrációs és menekültügyi paktum biztosíthatja a helyzet megfelelő kezelését - mondta. Az európaiak egyetértenek abban, hogy vissza kell küldeni azokat, akik nem jogosultak az uniós tartózkodásra, ugyanakkor üdvözölni kell azokat, akik jogszerűen érkeznek Európába, és létfontosságú hozzájárulást nyújtanak a társadalomhoz és gazdasághoz - mondta.
    Ursula von der Leyen a beszédében kiemelte: a jogállamiság védelme nemcsak nemes cél, hanem kemény munka és folyamatos küzdelem is annak érdekében, hogy az Európai Unió még eredményesebb legyen.
    A demokráciába és a közös értékekbe vetett bizalom vezette azokat a "szabadságharcosokat", akik több mint 30 évvel ezelőtt lebontották a vasfüggönyt. Ezeket az értékeket az európai szerződések is rögzítik, minden tagország elkötelezte magát ezek tiszteletben tartása mellett, amikor szabad és szuverén módon csatlakozott az unióhoz - emlékeztetett. A jogállamiság tagállami helyzetét elemző 2021-es uniós jelentés általában kedvező fejleményeket mutat, de néhány tagország esetében a helyzet komoly aggodalomra ad okot - húzta alá.
    "Eltökélt szándékunk, hogy megvédjük ezeket az értékeket. És ez az eltökéltség sosem fog lankadni. Az Európai Unió Bíróságának ítéletei kötelező erejűek. Ügyelünk betartásukra, mégpedig minden tagállamban" - emelte ki. Azt üzente: az uniós költségvetés védelme érdekében minden rendelkezésére álló eszközt felhasználva az EU utánajár valamennyi korrupciós esetnek.
    "Értékeink védelmével a szabadságot is megvédjük. Azt a szabadságot, hogy lehetünk, akik vagyunk, mondhatjuk, amit akarunk, és szerethetjük, akit akarunk" - zárta beszédét az uniós bizottság elnöke.
    Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő a felszólalásában kijelentette: a közép-európai térség országaival fennálló vitáit Brüsszel hatalmi szóval akarja rendezni. A képviselő ezt "teljességgel elfogadhatatlannak" nevezte.
    Mindaz, amit "az európai ideológiai fősodor képviselői tesznek, hogy Brüsszel hatalmával visszaélve antidemokratikus és törvénytelen módon kívánják ránk kényszeríteni a genderrel, a migrációval, a nemzeti és alkotmányos szuverenitásunk csorbításával az akaratukat, súlyosan aláássa, sőt szétveri az európai együttműködést, rombolja az unió egységet" - mondta.
    "Számunkra, szabadságszerető és patrióta közép-európaiak számára az európai együttműködés és az unió egysége túlságosan fontos dolog ahhoz, semmint hogy hagyjuk, hogy módszeresen szétverjék" - tette hozzá a fideszes képviselő.
    Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-képviselője a felszólalásában mindenekelőtt gratulált az Európai Bizottságnak a koronavírus-járvány "kiváló kezeléséhez", amellyel szerinte sikerült könnyíteni a tagállamokra háruló terheken.
    Közölte, a járvány utáni helyreállítást segítő uniós források felhasználásával kapcsolatban az európaiak átláthatóságot és komoly ellenőrzést várnak. A képviselő arra kérte az Európai Bizottság elnökét, használja a január elsejétől érvényes, az uniós költségvetés védelmét szolgáló jogállamisági mechanizmust az európai értékek védelmére.