Emma napja van. | 2024.04.19

EP/Uniós biztos: nem engedhetjük, hogy a szociális megfontolások akadályozzák a klímaváltozás elleni törekvéseinket

2021-09-14 14:30:00

Nem engedhetjük, hogy a szociális megfontolások akadályozzák az éghajlatváltozás elleni törekvéseinket - jelentette ki Frans Timmermans a Zöld megállapodás végrehajtásáért felelős uniós biztos kedden Strasbourgban az Európai Parlament plenáris ülésén.

    A biztos az "Irány az 55 százalék" elnevezésű uniós intézkedéscsomaggal kapcsolatos vitában szólalt fel. A rendelkezések célja, hogy 2030-ra 55 százalékkal csökkenjen az EU széndioxid-kibocsátása az 1990-es szinthez képest.
    Timmermans hangsúlyozta, hogy minden intézkedés pénzbe fog kerülni, és a legnagyobb kihívás az, hogy ezt ne a legsérülékenyebb csoportok fizessék meg hanem a terhek igazságosan legyenek elosztva a társadalomban. Mint mondta, érzékelhető a "szociális fenyegetettség", mivel az energiaágazokban a földgáz iránti fokozott kereslet miatt megugrottak az árak. Kiemelte azonban, hogy az árnövekedésnek pusztán a 20 százaléka tulajdonítható a széndioxid- kibocsátás csökkentésével kapcsolatos intézkedéseknek, a többi az energia piaci hiányával magyarázható.
    "Ha öt évvel ezelőtt kötöttük volna a Zöld megállapodást, akkor ma kevésbé függenénk a fosszilis energiahordozóktól" - jelentette ki.
    A holland politikus rámutatott: kockázatos arra hivatkozni, hogy az éghajlatváltozás elleni küzdelem társadalmi egyenlőtlenséget eredményez majd, miközben szerinte éppen a tétlenség fogja súlyosbítani a legszegényebbek helyzetét, mivel "a gazdagoknak mindig lesz hol élniük".
    Timmermans elmondta továbbá, hogy a bizottság javaslatcsomagja lehetőséget ad az Európai Unió mind a 27 tagállamának arra, hogy intézkedéseket vezessen be polgárai jóléte védelmében, a többi között például az energiára kivetett adók csökkentésével vagy a háztartások közvetlen támogatása révén.
    Győri Enikő a Fidesz uniós parlamenti képviselője, felszólalásában azt hangsúlyozta, hogy a zöld átállást nem ideológiai, hanem racionális alapon kell megvalósítani. Mint mondta, a terveket úgy kell kivitelezni, hogy közben ne romoljék az EU versenyképessége, ne épüljön le az ipar, ne dráguljon az export, és ne kerüljenek nehéz helyzetbe a polgárok és az európai cégek.
    A magyar politikus kiemelte: a zöld átállás költségeit nem a polgároknak, hanem azoknak kell viselniük, akik a legerősebben szennyezik a környezetet. A képviselő felhívta az Európai Bizottság figyelmét, hogy minél hamarabb készítsen tagállamokra lebontott hatástanulmányt az átállás anyagi terheiről. Ezenkívül felszólította a testületet, hogy ne vezessen be egységes karbonadót a lakossági szektorokban és a közlekedésben, mivel az felhajtaná a rezsiárakat, továbbá találja meg a nehéz helyzetbe kerülő cégek-különösen a kkv-k - kompenzálásának módját is.
    "A bizottság álljon ellen a politikai nyomásnak, bánjon egyenlően és méltányosan a tagállamokkal és ne tartsa vissza a magyar és a lengyel helyreállítási alapok jóváhagyását" - tette hozzá Győri Enikő.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó