Auguszta napja van. | 2024.03.29

Jamie Winchester 50 évét ünnepli a Budapest Parkban

2021-09-14 08:59:00

Ötvenedik születésnapját koncerttel ünnepli Jamie Winchester. Az ír zenész eddigi pályafutása Magyarországhoz kapcsolódott, a tavaly nyárról elhalasztott esten több formációja lép színpadra csütörtökön a Budapest Parkban.

    "Csaknem 25 év magyarországi zenélés után 2012-ben kiköltöztem Írországba. Egy ideig gyakran visszajártam, aztán egyre ritkábban. Nem tudatosan, csakhogy idővel olyan munkám lett kint, ami nem engedte meg az állandó ingázást és számomra fontos a stabilitás" - mondta Jamie Winchester az MTI-nek.
    A szólóban, duóban (Jamie-Robi), különböző stílusú együttesekben (Baba Yaga, Boom Boom, Magyar Atom), valamint szólóban egyaránt sikereket elért gitáros, énekes életében az elmúlt csaknem tíz évben a zene egyre hátrább sorolódott, Írországban nem foglalkozik vele, kivéve, ha magyarországi megbízásnak tesz eleget távmunkában.
    "Nem okozott törést, hogy kint megváltozott az életem, inkább egyfajta megnyugvást éreztem. Írországban korábban sem ismert senki, a népszerűséget Magyarországon inkább nyomásnak éltem meg, egy idő után elegem lett a zenész életmódból, az éjszakázásból meg a sok utazásból" - fejtette ki a gitáros.
    Jamie Winchester néhány éve egy informatikai világcégnél dolgozik, technikai segítséget nyújt a felhasználók számára.
    A házi stúdiózást, zenélést, éneklést, keverést ma is szereti; a közelmúltban Keresztes Ildikó két új dalát, valamint Giret Gábor basszusgitáros készülő szólólemezét mixelte. Csütörtöki koncertjén visszatekint a magyarországi évekre: elsősorban azon formációkkal lép színpadra, amelyekben ő volt a frontember.
    "Természetesen elhívtam Hrutka Robit, jó lesz vele újra játszani. Sajnos a Boom Boomban már nem lehet ott Szappanos Gyuri, aki idén nyár elején meghalt, de Tátrai Tibusszal, Mohai Tomival és Borlai Gergővel újra együtt zenélünk, meg Pálvölgyi Gézával is a Tátrai Bandből. Velem lesz persze Pásztor Simi gitáros és Giret Gábor basszusgitáros, és elhangzik néhány dallamos, gitáralapú poprock dalom, amelyet az elmúlt években írtam. A zenészek időnként nem a velük megszokott dalokban fognak feltűnni a színpadon, illetve a hangszerelésben is próbáltunk belevinni néhány csavart. Nem blokkok lesznek, egy zenei ívet próbálok felépíteni" - mondta el Jamie Winchester a kétórásra tervezett műsorról.
    Az eMeRTon- és Fonogram-díjas zenész a világzenébe hajló Baba Yagával három, a rockos Boom Boommal kettő, a Jamie-Robi duóval négy, szólóban egy albumot (The Cracks Are Showing - 2009) készített. "Most egy EP-t, egy néhány számos középlemezt tervezek, mivel elég lassan, aprólékosan dolgozom" - jegyezte meg.