Csongor napja van. | 2024.04.16

Időjárás-jelentés

2021-09-12 18:35:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------

    Skandinávia fölött ciklon örvénylik, ennek frontjai felhős, kifejezetten csapadékos időjárást okoznak a térségben. Jelentős csapadék ugyan nem, de záporok, néhol zivatarok előfordulnak Közép-Nyugat-Európa országaiban is, mindez egy gyengülő okklúziós frontnak köszönhető. Ezzel szemben kontinensünk keleti államaiban még mindig tartja magát az az anticiklon, amely már hosszú idő óta meghatározza az időjárást, így ott továbbra is sokat süt a nap, érdemi változás nem történik. Nyugodt, eseménytelen az idő továbbá az Ibériai- és az Appennini-félsziget nagy részén is, ahol a leszálló légáramlatok felhőoszlató hatása érvényesül. A Balkán déli részein sekély ciklon örvénylik, ott záporok, zivatarok teszik változatossá a légköri helyzetet. A Kárpát-medence időjárását alapvetően anticiklon alakítja, de az említett front hatására néhol már kialakulhat jelentéktelen csapadék.


    Várható időjárás hétfő éjfélig:
    -------------------------------

    Túlnyomóan napos idő várható vasárnap kevés, hétfőn egy kicsivel több fátyol- és gomolyfelhővel. Vasárnap csak az északnyugati határvidéken, hétfőn főleg a Dunántúlon és az északi megyékben törhetnek magasabbra a gomolyfelhők, és ott alakulhat ki délután elvétve jelentéktelen zápor, egy-egy zivatar, máshol csapadéknak kisebb az esélye. Éjszaka nagyobb valószínűséggel a Dráva mentén és északkeleten párássá válik a levegő. A légmozgás vasárnap jobbára mérsékelt marad, de hétfőn is csak az Észak-Dunántúlon élénkülhet meg időnként az északnyugati szél.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 7 és 14 fok között alakul, de a hidegre érzékeny helyeken pár fokkal hidegebb, a magasabban fekvő helyeken, illetve vízpartokon enyhébb lesz a hajnal.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 25 és