Auguszta napja van. | 2024.03.29

Egyelőre nem ad okot aggodalomra az iskolások helyzete Csehországban

2021-09-10 09:15:00

Iskolásgyerekek tették ki szeptember elején a napi új koronavírus-fertőzöttek mintegy harminc százalékát Csehországban. A szűrések eredménye jelenleg azonban nem ad okot az aggodalomra - közölte Ladislav Dusek, az Egészségügyi Információk és Statisztikák Hivatalának (ÚZIS) igazgatója a közszolgálati hírtelevízióban pénteken Prágában.

    Szeptember első hetében összesen mintegy 2200 új fertőződést regisztráltak Csehországban, a napi új fertőzöttek száma 300 körül alakult. Százezer lakosra jelenleg 21 új fertőződés esik. A kórházban kezeltek száma 90 körül mozog. Haláleseteket hosszabb ideje nem jelentettek.
    A cseh általános és középiskolákban szeptember elején kötelezően három koronavírus-tesztnek vetették alá magukat a tanulók. Mindhárom alkalommal országosan mintegy 110-140 koronavírus-fertőzöttet mutattak ki a szűrések. Ez százezer emberenként mintegy tíz fertőződést jelent. A szűrések eredményét az oktatásügyi és az egészségügyi tárca vezetői nem tartják aggasztónak. Adam Vojtech egészségügyi miniszter bejelentette, hogy az iskolák helyzete a koronavírus szempontjából jelenleg nem veszélyes, ezért további szűrésekre már nincs szükség. A későbbiek folyamán már csak ott számolnak általános szűrésekkel, ahol nagyobb mértékben jelenik meg a fertőzés.
    "A gyerekekek körében kimutatott fertőződések az összes napi új fertőződések mintegy harminc százalékát teszi ki" - mutatott rá Ladislav Dusek. Megjegyezte: a fertőződések többségét a középiskolások, és nem az általános iskolások körében mutatták ki.
    Országos szinten emelkedik a 20 és a 40 év közöttiek közti fertőzöttek száma is. Ezekben a korosztályokban még sokan nincsenek beoltva.
    A szaktárca kimutatása szerint a 10,7 milliós Csehországban a felnőtt lakosság mintegy 66 százaléka (5,815 millió ember) kapott oltást, ami az összlakosság mintegy 58 százalékát jelenti.
    Adam Vojtech szerint a védőmaszk még érvényben lévő kötelező viselését akkor szüntetik meg, ha az átoltottság eléri a 75 százalékot. Esetleges új intézkedésekkel pedig akkor foglalkoznának, ha a százezer lakosra eső új esetek száma elérné a százat.
    Csehországban a hivatalos kimutatás szerint 4200 általános iskola és 1280 középiskola működik, amelyekben mintegy 1,4 millió gyerek tanul.