Tivadar napja van. | 2024.04.20

Államilag elismert akadémia lett az ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia

2021-09-09 15:40:00

Államilag elismert akadémia lett az ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia, amely ifj. Ocskay Gábor Nemzeti Jégkorong Akadémiaként folytatja tevékenységét, és szeretne szintet lépni.

    A témában tartott csütörtöki sajtótájékoztatón Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője jelentette be a nemzeti jégkorong akadémia létrejöttét, s felhívta a figyelmet arra, hogy id. Ocskay Gábor nélkül nem tartana ott a fehérvári jégkorong, ahol ma tart. Úgy vélte, a fehérvári utánpótlásnevelés továbblépéséhez azonban állami segítség kellett, ám a finanszírozás pontos részletei ma még nem ismertek, azon még dolgoznak, hogy biztos lábakon álljon anyagilag az akadémia, illetve méltó otthona is lehessen a szervezetnek.
    Cser-Palkovics András polgármester szerint minden jégkorongot szerető magyar embernek jó hír a nemzeti akadémiai szintre lépés. Amikor megszületett az állami döntés arról, hogy a magyar hokit egy szűk körbe emelik, akkor nem volt kérdés, hogy Fehérváron legyen kiemelt akadémia, s ez az elmúlt évtizedek sikeres munkájának eredménye - tette hozzá.
    Fekti István, az akadémia ügyvezető igazgatója felidézte, hogy 2010. április 1-jén kezdte meg működését az ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia, ami akkor mérföldkőnek számított az utánpótlásnevelés terén. Az elmúlt 11 évben elnyert nemzetközi és hazai bajnoki aranyérmek, több felnőtt válogatott játékos kinevelése is azt mutatta, eredményes munka folyik Székesfehérváron - fogalmazott.
    Jelezte, hogy az államilag elismert sportakadémiai rendszerbe sikeresen pályáztak és elnyerték a címet, majd négyéves keretszerződést kötöttek a minisztériummal.
    Az akadémia szakmai igazgató ifj. Kovács Csaba lett, aki emlékeztetett arra, hogy az elmúlt évtizedekben nagyon sokat fejlődött a magyar és a fehérvári jégkorong, ugyanakkor innen már sokkal nehezebb lesz feljebb lépni. Az előrelépéshez még több tudást kell behozni a rendszerbe, támogatni kell a magyar szakembereket, éppen ezért szerződtették a svéd Stephan Lundh-ot mentoredzőnek, aki edzőként háromszoros svéd bajnok, illetve Dunaújvárosban is megfordult.
    Az akadémián az egyéni képességek fejlesztéséért Bartalis Balázs lesz a felelős, aki a svéd felnőtt bajnokcsapat egyéni képességfejlesztőjeként tevékenykedik, s a következő szezonban 4-5 alkalommal fog együtt dolgozni az akadémián dolgozó edzőkkel és játékosokkal.
    A mostani idénytől Magyarországon négy állami hokiakadémia működik: Székesfehérváron és Miskolcon, a fővárosban pedig az újpesti mellett a Budapesti Jégkorong Akadémia - amely a MAC és a KMH közös programja -, és van két alközpont is (Győr, Debrecen).