Gedeon napja van. | 2024.03.28

Nagy István: megkönnyítjük a generációváltást a mezőgazdaságban

2021-09-09 13:59:00

Az Agrárminisztérium az őszi törvényhozási időszakban olyan jogi szabályozást készít elő, amely a mezőgazdaságban megkönnyíti az utódlás, a generációváltás, a gazdaság átadásának kérdését - mondta az agrárminiszter a 34. Bábolnai Gazdanapok csütörtöki megnyitóján.

    Nagy István hozzátette: a gazdaságokat most működtető első generáció érzelmi alapon gazdálkodik, történelmi igazságtétel után került birtokába a föld. Az utánuk jövő nemzedék már racionális megközelítésű, nekik magától értetődő a folyton fejlődő módszerek alkalmazása.
    Haál Gábor, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok igazgatója elmondta, ebben az évben mintegy 20 gépkapcsolással mutatják be a legújabb erő- és munkagép-fejlesztéseket.
    A fajtakísérleti bemutatósoron a nemesítőházak képviselői több műhelybeszélgetést tartanak, amellyel az általuk fogalmazott kukoricahibridekre kívánják felhívni a figyelmet.
    Az igazgató kiemelte, hogy idén először vetnek cirokhibrideket, amellyel szeretnék felkelteni az érdeklődést a takarmánynövényben rejlő lehetőségekre, mely a klímaváltozás miatt kaphat egyre nagyobb szerepet.
    A szakiskolai napon a középfokú mezőgazdasági képzésben tanulókat szólítják meg a rendezők, 19 iskolából. A diákok vezetett programon vesznek részt, és tesztvezetésen próbálhatják ki a legmodernebb traktorokat.
    A 34. Bábolnai Gazdanapok a 80. OMÉK társrendezvénye, 150 kiállítóval, 20 ezer négyzetméteren. A rendező a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok, a Magyar Mezőgazdaság Kft. a kiállítás szervezője.