Emma napja van. | 2024.04.19

ITM: újabb partnerség a hazai high-tech ipar megerősítéséért

2021-09-09 08:09:22

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a világ egyik élenjáró műszaki minősítő és fejlesztő cégével, a TÜV Rheinland vezetőivel tárgyalt a vállalat lehetséges további magyarországi beruházásairól Kölnben - tájékoztatott csütörtökön az Innovációs és Technológiai Minisztérium(ITM).

    A közlemény szerint a megbeszélésen részt vett Szalay Zsolt professzor, a Műegyetem tanszékvezetője is.
    A magyar állammal csaknem 30 éve együttműködő cég jelenleg egy új, akkumulátorok tesztelését célzó központot épít Kölntől nyugatra Németországban. Az építkezés tapasztalatai felhasználhatóak lesznek a tervezett magyarországi akkumulátor tesztközpont építése során is. Ez az együttműködés Kelet-Európában elsőként Magyarországon járulhat hozzá új kapacitások kiépítéséhez, főként a hazai iparfejlesztési törekvésekben is kiemelt helyen kezelt hidrogéngazdaság és akkumulátorgazdaság területén, a magyar kormány részvételével.
    Az ITM hangsúlyozza, hogy a járműgyártás meghatározó szerepet tölt be a hazai gazdasági növekedésben, kivitelben és foglalkoztatásban. Az ágazat fenntartható jövőjét jelentő tiszta technológiák meghonosítása ezért elsőrendű érdek. Ehhez járulhat hozzá, ha Magyarország képessé válik a korszerű elektromos járművek, akkumulátorok és  üzemanyagcellák megfelelőségének, biztonságos üzemeltethetőségének vizsgálatára, erre alkalmas  tesztelési környezet kialakításával.
    Az elképzelések szerint a hagyományos és autonóm járművek típusvizsgálata mellett a fejlesztésben a mezőgazdasági járművek és eszközök minősítésére is alkalmas infrastruktúra épülhet ki. Ezek a létesítmények a zalaegerszegi ZalaZONE járműipari tesztpálya és közvetlen környezetében kerülnek kiépítésre. A TÜV Rheinland továbbá bővíteni kívánja az önvezető tesztszolgáltatások terén folytatott tevekénységét a ZalaZONE tesztpályán.
    Első szolgáltatásainak 2020-ban történő létrehozását követően a TÜV Rheinland kiterjeszti a meglévő tevékenységét a fejlett vezetéstámogató rendszerek (Advanced Driving Assistance Systems, ADAS) és az önvezető járművek (Autonomous Driving, AD) terén a ZalaZONE Tesztpályán. 2025-re a ZalaZONE tesztpálya a TÜV Rheinland vezető kompetenciaközpontjává válik a fejlett vezetéstámogató rendszerek (Advanced Driving Assistance Systems, ADAS) és az önvezető járművek (Autonomous Driving, AD) terén.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
MTI hírfelhasználó