Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szijjártó: a nemzetközi erőfeszítések kudarcot vallottak Afganisztánban

2021-09-03 08:42:00

Elég nagy baj, hogy Afganisztánban egy húszéves nemzetközi erőfeszítés egyértelmű kudarcot vallott, de azóta a nyugati világ hibát hibára halmoz - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a szlovéniai Brdo pri Kranjuban, az EU-tagországok külügyminisztereinek informális tanácskozására érkezve.

    A tárcavezető szerint azóta folyamatosan születnek a felelőtlen nyilatkozatok a nyugati szövetségesek részéről, amelyek korlátozás nélkül arra hívják fel az afgánokat, hogy jöjjenek Európába.
    "Ez egy rendkívül felelőtlen magatartás" - mondta. Hozzátette: arról beszélnek a nyugati politikusok, hogy nem szabad megismételni 2015 hibáit. Ehhez képest semmi mást nem tesznek - hangsúlyozta.
    Úgy vélte: 2015-ben is folyamatosan hangzottak el azok a nyilatkozatok, amelyek akkor a szíreket biztatták arra, hogy jöjjenek Európába, most pedig az afganisztániakat biztatják ugyan erre. "Ez rendkívül súlyos migrációs kockázattal jár" - mondta, hozzáfűzve: mi magyarok kihoztuk azokat az afgánokat, akik nekünk segítettek korábban a nemzetközi műveletekben, rajtuk kívül azonban nem vagyunk hajlandóak befogadni egyetlen afgánt sem".
    A miniszter hangsúlyozta hogy a migrációs hullámot nem inspirálni kell, hanem meg kell állítani. "Semmilyen elosztási mechanizmusban nem vagyunk hajlandóak részt venni, legyen felkérés az EU vagy a NATO részéről" - tette hozzá.
    Az EU-s külügyminiszterek nem hivatalos találkozójának első napján az afgán válság lesz a fő téma. A pénteki tárgyláson a Kínával, Indiával, és a Perzsa(Arab)-öböl menti országokkal való együttműködés kérdéseit vitatják meg a tárcavezetők.

 

 

 

 

Fotó: PixaBay