Emma napja van. | 2024.04.19

Emlékkoncerten búcsúznak Winand Gábortól zenészbarátai

2021-09-01 16:19:00

A közelmúltban elhunyt Winand Gáborra emlékeznek az énekes művészbarátai szeptember 26-án 19 órától a BMC Koncerttermében a Budapest Music Center és a Magyar Jazz Szövetség közös szervezésében.

    Az idén júniusban 57 évesen elhunyt dzsesszelőadó, Winand Gábor azok közé az énekesek közé tartozott, akik újraértelmezték az emberi hang és a hangszeres játék kifejezésmódjának viszonyát - szerepel a szervezők által az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményben.
    Mint írták, Winand Gábor látható erőfeszítés nélkül, zavarba ejtő könnyedséggel mozgott a regiszterek között, és elképesztő volt improvizációinak felszabadultsága. Első szólóalbuma, a Corners of My Mind 2002-ben elnyerte a Choc de l'année kitüntetést a legfontosabb francia dzsesszújságtól, a Jazzmantől. További, a BMC Recordsnál megjelent lemezei szintén jelentős nemzetközi sikert értek el, zenekaraival számos külföldi meghívást kapott.
    Előadói tevékenysége mellett jelentős pedagógusi munkája is, magántanárként, az Egressy Béni Konzervatórium, valamint a Lamantin Jazz- és Improvizációs tábor oktatójaként szívén viselte a fiatal énekes generáció sorsát. Az emlékének szentelt koncert teljes jegybevételét a Magyar Jazz Szövetség szervezésében 2022-ben megvalósuló Winand Gábor Jazz-énekverseny megrendezésére szánják a szervezők.
    Az emlékkoncerten fellép a Balázs Elemér Group, énekel Elsa Valle, Ferenczy András, Hajdu Klára, Lakatos Ági, Pocsai Kriszta, Szakonyi Milán, Szőke Niki és Tisza Bea, gitározik Gadó Gábor, Gyárfás István, Juhász Gábor és Szalay Gábor, trombitál Fekete István és Fekete-Kovács Kornél, szaxofonozik Zana Zoltán, bőgőn/basszusgitáron játszik Barcza Horváth József, Glaser Péter, Hárs Viktor és Orbán György, zongorázik Oláh Kálmán, Szakcsi Lakatos Béla és Szakcsi Lakatos Béla Jr., ütőhangszereket szólaltat meg Czibere József és Dés András, Kőszegi Imre pedig dobol.