Auguszta napja van. | 2024.03.29

Egy évtizede a legmagasabb lehet az augusztusi euróövezeti infláció

2021-08-31 16:15:00

Egy évtizede a legmagasabb infláció alakulhat ki augusztusban az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat előzetes adatokon alapuló keddi jelentése alapján.

    Augusztusban az előzetes adatok alapján várhatóan közel egy évtizedes csúcsra, 3,0 százalékra emelkedhet az euróövezeti infláció a júliusi 2,2 százalékról. Piaci elemzők 2,7 százalékos inflációt jeleztek előre augusztusra. Legutóbb 3,0 százalékos inflációt 2011 novemberében regisztráltak az euróövezetben. 
    A fogyasztói árak emelkedése részben a gazdasági fellendülés kíséretében jelentkező megnövekedett lakossági fogyasztási keresletnek tulajdonítható, részben pedig a válságévben kialakult alacsony bázisnak.
    Az áremelkedés jórészt az energiaárak növekedésének tudható be, ami 15,4 százalékkal emelkedett augusztusban éves bázison, a júliusi 14,3 százalékos éves emelkedés után. A szolgáltatások ára 1,1 százalékkal emelkedett a júliusi 0,9 százalék után, a nem energiaipari iparcikkek ára pedig 2,7 százalékkal az előző havi 0,7 százalék után. Az élelmiszerek ára 2,0 százalékkal emelkedett augusztusban az egy évvel korábbihoz képest, míg júliusban 1,6 százalékos volt az éves áremelkedés. 
    Az előző havihoz képest augusztusban 0,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az euróövezetben.