Csongor napja van. | 2024.04.16

Merkel: mindenki alábecsülte az afganisztáni folyamatok sebességét

2021-08-25 14:28:00

A nemzetközi közösség Afganisztánban tevékenykedő tagjainak mindegyike alábecsülte a csapataik kivonulása révén beinduló folyamatok sebességét, azonban az utóbbi csaknem húsz év munkája a tálib hatalomátvétel ellenére nem volt hiábavaló - mondta Angela Merkel német kancellár szerdán a szövetségi parlamentben (Bundestag).

    A kancellár a hadsereg (Bundeswehr) afganisztáni embermentő műveletéhez szükséges parlamenti felhatalmazás megadására összehívott rendkívüli ülésen kiemelte, hogy senki sem számított arra a "lélegzetelállító sebességre", amellyel az afgán kormányerők meghátrálnak a tálibok előtt.
    Az utóbb hetek fejleményei "szörnyűségesek és keserűek", a szélsőséges iszlamisták hatalomra kerülése "rettenetes emberi drámákhoz" vezetett, ezért folytatni kell a Bundeswehr műveletét, ameddig csak lehet, és segíteni kell az afgán lakosság támogatásán dolgozó ENSZ-szervezetek munkáját.
    Ugyanakkor a katonai műveletek eredeti célja teljesült, hiszen kezdetük óta az ország nem az iszlamista terrorizmus bázisa, a nemzetközi fejlesztési együttműködés pedig az ivóvíz-ellátástól az iskolarendszerig egy sor területen komoly eredményeket hozott - mondta Angela Merkel.