Andrea napja van. | 2024.04.18

Szlovéniában az első hét hónapban kevesebben kíséreltek meg illegális határátlépést

2021-08-24 14:44:00

Negyven százalékkal kevesebben próbálták meg átlépni illegálisan a szlovén határt az első hét hónapban, mint tavaly ugyanebben az időszakban - közölte a szlovén belügyminisztérium kedden.

    Az év első hét hónapjában 4495 határsértőt tartóztattak fel a hatóságok, tavaly ez a szám 7577 volt, a legtöbben Afganisztánból érkeztek.
    A rendőrség közleménye szerint az illegális határátlépések számának csökkenése nagyobb volt a vártnál. Kevesebb migráns érkezett Afganisztánból és Pakisztánból, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Mérséklődött az Irakból és Algériából érkezők száma is, míg a legnagyobb visszaesést a marokkói állampolgároknál jegyezték fel az elmúlt időszakhoz viszonyítva.
    Kismértékben nőtt a Bangladesből, Törökországból, Iránból, Koszovóból érkező migránsok szám - tették hozzá.
    Szlovéniában kevesebb azok száma is, akik menedékjog iránti kérelmet nyújtottak be. 2021 első hét hónapjában 1843-an kértek menedékjogot, ez a szám 2020 azonos időszakában 1938 volt.
    Július végéig 2064 embert toloncoltak vissza a szlovén rendőrök más országba. Szlovéniába 88 migráns érkezett hasonló úton. Ez a szám tavaly ugyanebben az időszakban 4784, illetve 677 volt.
    Az illegális bevándorlók többsége nem várja meg a menekültügyi eljárást, hanem elhagyja az országot, és valamely nyugat-európai országba távozik.
    A migránsok főként Szerbiából és Montenegróból érkeznek Boszniába, ahonnan Horvátországba, majd Szlovéniába, onnan pedig a nyugat-európai országokba szeretnének eljutni.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány