Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szvitacs Alexa a fonákjában bízik, Gáspár Tamás a világcsúcsot célozza meg

2021-08-24 09:59:00

Nem ismeri ellenfelei többségét, de így is éremmel szeretne hazatérni a tokiói paralimpiáról Szvitacs Alexa, aki 2019 szeptemberében, élete második paraasztalitenisz-versenyén Európa-bajnok lett, és azzal rögtön kvótát szerzett.

    "Az én kategóriámban nyolcan juthattunk ki, ebből hárman vagyunk európaiak, a többiek számomra ismeretlenek, még soha nem találkoztam velük egyetlen versenyen sem. Videófelvételt láttam róluk, próbáltuk kielemezni a játékukat, de ez is nagyon nehéz, mert különböző borításokkal játszanak, különböző stílusban, és nem nagyon van Magyarországon hasonló stílusú játékos" - mondta a sportoló a várakozásokat illetően az olimpiai falu vegyes zónájában.
    Az erősségére vonatkozó kérdésre elárulta, hogy az utóbbi időben nagy hangsúlyt fektetett a szerváira, átállt arra, hogy csak fonákot adogat, de azt sokféleképpen.
    "A bajnokságban, amikor az épekkel játszottam, a fiúkkal és lányokkal is, jó visszajelzéseket kaptam, hogy ez elég jól működik, remélem, itt is fog működni. Illetve én mindig azt mondom, hogy a fonákjátékom sokkal erősebb, mint a tenyeres" - tette hozzá.
    Szvitacs Alexa, aki 2018-ban toxikus sokk szindrómát kapott, emiatt amputálni kellett a bal alkarját és lábujjait, az épek között a női bajnokságban a Győr, a férfi NB I-ben pedig a BVSC színeiben játszik. Utóbbi lehetőségnek azért örült nagyon az elmúlt időszakban, mert a férfiak bajnoki sorozata a koronavírus-járványban is zavartalanul zajlott, így majdnem minden hétvégén voltak mérkőzések.
    "A meccsszituációt tudtam gyakorolni, még ha nem is volt akkora sikerélményem, mint amikor a nőkkel játszom" - mondta.
    Elárulta, hogy a Tokióba utazás megviselte, mert a betegsége óta nem ment még ilyen messzire, pláne nem repülővel.
    A lebonyolításról azt mondta, két négyfős csoportban játszanak majd, az első kettőbe kell kerülni, utána pedig keresztbejátszás következik.
    "Mindenféleképpen éremmel szeretnék innen hazamenni, aztán meglátjuk" - fogalmazta meg a célját, majd még annyit jegyzett meg, hogy szerdán lesz az anyukája születésnapja - amikor két mérkőzést játszik -, és közölte vele, hogy semmi mást nem kér, csak két győzelmet. Ő pedig csupán annyit ígérhetett: rajta lesz.
    Ugyancsak a sportolói faluban nyilatkozott a szintén első paralimpiáján szereplő kerekesszékes íjász Gáspár Tamás, aki többek között arról beszélt, hogy minden nap edz, mert ez a fizioterápiája része.
    "Egy napot sem lehet kihagynom, az íjászattal tartom karban magam" - hangsúlyozta.
    Felidézte, hogy hat éve az íjászatban találta meg újra, amit legjobban szeret, 2018-ban volt egy nagyobb váltás, íjat és kart kellett cserélnie, illetve váltania, de azóta feljött a világranglista második helyére, és szerinte már közel van az első is.
    "Tokióban meglesz az is, mert a paralimpia a