Auguszta napja van. | 2024.03.29

Sikkasztó pénzszállító ellen emelt vádat a nyíregyházi ügyészség

2021-08-23 10:40:00

Sikkasztás miatt emelt vádat a Nyíregyházi Járási Ügyészség egy pénzszállító cég alkalmazottja ellen, aki idén májusban csaknem 15 millió forintot lopott el a rábízott pénzkazettákból, a hiányt pedig álrablással próbálta meg leplezni - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség vezetője hétfőn az MTI-vel.

    Martossy György megbízott főügyész közleményében azt írta, a vádirat szerint a harmincas éveiben járó vádlottnak a bankautomatákban lévő pénzkazetták feltöltése volt a feladata és anyagi gondjai miatt határozta el, hogy hozzányúl a rábízott összegekhez. Először egymillió forintot vett el, melynek egy részéből rendezte adósságait, a másik részét pedig szerencsejátékra fordította.
    Utóbbin nem nyert, ezért úgy döntött, hogy ismét egymillió forintot vesz el az automatákba szánt pénzből, így 2021 áprilisáig hat bankautomatából összesen 14 millió 664 ezer forintot lopott el - ismertette a főügyész.
    A férfi a hiány leplezésére álrablást talált ki; május 28-án az egyik nyíregyházi bankautomatába szánt 15 millió forintból előbb a többi automatából elvett és hiányzó pénzt töltötte vissza, majd a megmaradt 336 ezer forinttal az örökösföldi ATM feltöltésére indult. Az automata közelében a szolgálati fegyverével többször fejen ütötte magát, a pénzt a helyszínen szétszórta, majd visszament a gépkocsiban várakozó munkatársához, akinek az állította, hogy kirabolták.
    A rendőrség fegyveres rablás bűntette miatt rendelt el nyomozást, de később a közel két hétig letartóztatásban lévő férfi részletes beismerő vallomást tett, emellett a teljes kárt is megtérítette a munkáltatójának.
    Martossy György hozzátette, az ügyészség a vádiratban azt indítványozta, hogy a bíróság a büntetlen előéletű vádlottat felfüggesztett börtönbüntetésre és egyúttal pénzbüntetésre ítélje, valamint tiltsa el a pénzszállítói foglalkozástól.
    Az eljárás a Nyíregyházi Járásbíróságon folytatódik.