Gedeon napja van. | 2024.03.28

Gyémánt Liga-számok is lesznek a jövő keddi budapesti atlétikai versenyen

2021-08-16 10:19:59

Gyémánt Liga-számokat is rendeznek jövő kedden az MTK Budapest Lantos Mihály Sportközpontjában az atlétikai Magyar Nagydíj következő állomásán, amely a nemzetközi szövetség (WA) Kontinentális Kör sorozatába tartozó bronz minősítésű verseny lesz.

    A magyar szövetség (MASZ) honlapja felidézi, hogy júniusban, Tatabányán már látható volt, mekkora a jelentősége az ilyen típusú megmérettetéseknek. A brit kalapácsvető, Taylor Campbell (78,23 m) éppen a versenyen nyert és szerzett kvótát a tokiói olimpiára, az ukrán Mihajlo Kohan (77,00) mögötte lett második, Tokióban pedig 1,14 méterrel maradt le a dobogóról, 80,39 méteres eredményével. A női 400 méteres gátfutásban Molnár Janka új U23-as országos csúcsot állított fel és a hazai indulók kétharmada, tizennégy magyar atléta ért el egyéni csúcsot.
    Az augusztus 24-én 14 órakor kezdődő Grand Prix-versenyen - amely a Gyulai Memorial kistestvérének tekinthető - a WA két Gyémánt Liga-számot is a programba illesztett, miután több Diamond League-verseny is kimaradt a koronavírus-járvány miatt. Így női súlylökésben és férfi diszkoszvetésben az indulók Budapesten ugyanannyi pontot kapnak, mintha eredményüket Gyémánt Liga-állomáson érnék el. A program a férfi kalapácsvetéssel indul, dobókörbe lép a világbajnoki bronzérmes Halász Bence is.
    "Miután az olimpia befejeződött, a 2021-es atlétikai Európa-bajnokság pedig elmarad, a szezon végéhez közeledve a sportolók már gyűjtögethetik a kvótákat és a világranglista pontokat a 2022-es világ- és Európa-bajnokságra, ami komoly motiváció" - áll a MASZ honlapján, amely kiemeli, 30-40 év után a tatabányai volt az első és a budapesti lesz a második olyan nemzetközi verseny, amelyen nagyobb létszámban indulhatnak magyar atléták, és olyan, komoly eredményeket elért külföldiekkel mérhetik össze tudásukat, akikkel ritkán vagy soha nem találkoznak, ráadásul mindezt hazai közönség előtt.